Audieri la DNA în dosarul morții polițistului Bogan Gigină. Tobă: Am jurat să spun adevărul

Publicat: 24 10. 2017, 12:03

„Am fost citat ca martor în dosarul privindu-l pe Gabriel Oprea. Am răspuns la toate întrebările procurorului de caz, la toate întrebările apărătorilor și cu această ocazie, cred eu, am reușit să clarific toate aspectele tehnice ridicate și adresate de avocați și procurori. Eu am jurat să spun doar adevărul, nu am venit să fac declarații pentru o parte sau alta, ci doar să prezint situația reală, operativă, care a fost acolo. Nu mă pot pronunța eu dacă înrăutățește sau nu situația juridică a lui Oprea”, a declarat fostul șef al Poliției Române, Petre Tobă, la ieșirea de la DNA.

Și fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, se află, la ora transmiterii știrii, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru audieri în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

„Nici nu știu dacă dânsul (Gabriel Oprea -n.r.) m-a propus. Citația este citație, ți se spune ora și locul. (…) Există un regulament care spune că orice ministru poate, la cerere, să fie însoțit de echipaje ale Poliției Rutiere. Eu am avut și nu mi-a mai trebuit”, a declarat, la intrarea în sediul DNA, Lucian Diniță. Fostul șef al Poliției Rutiere a precizat că a transmis că „nu e bine așa”, însă nu s-a luat nicio măsură.

Săptămâna trecută, și fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne în perioada în care instituția era condusă de Gabriel Oprea, Ilie Botoș, a fost audiat la DNA, în calitate de martor în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină.

În această cauză procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu și ucidere din culpă.

Conform DNA, la momentul producerii accidentului, Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Gabriel Oprea.

„Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.