Augustin Zegrean: Curtea Constituțională a primit o cerere de verificare a modului de organizate a alegerilor în străinătate

Publicat: 04 11. 2014, 12:45
Actualizat: 04 11. 2014, 15:47

Întrebat dacă CC a primit o sesizare referitoare la ce s-a întâmplat la secțiile de vot din străinătate, Zegrean a spus că a fost trimisă o astfel de sesizare, adresată mai multor instituții.

Augustin Zegrean a precizat că în această sesizare nu se cere anularea scrutinului din 2 noiembrie, ci să se verifice modul în care au fost organizate alegerile în străinătate.

„Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresată mai multor instituții ale statului, să se verifice modul în care au fost organizate alegerile”, a spus Zegrean.

Întrebat dacă CC va analiza această cerere, Zegrean a spus: „În limita posibilităților noastre”.

Românii din străinătate au ieșit, duminică, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriașe, iar oamenii au protestat față de închiderea porților în fața celor care nu au mai putut vota.

Duminică seară, la închiderea urnelor, sute de români care voiau să își exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen și Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secțiile de votare s-au închis. Nemulțumiți că au stat ore în șir la coadă și că procesul electoral s-a desfășurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forța în sediul Ambasadei în speranța că vor fi lăsați să voteze dacă sunt în incinta instituției.

Pe lângă numărul mic de secții de vot, necorelat la numărul românilor din unele țări europene, alegătorii au reclamat faptul că procesul de vot a fost îngreunat de ștampilele prea puține. În cele mai multe secții cu probleme au fost doar trei-patru ștampile de vot. Un alt factor care a dus la o durată mai mare a procedurilor de vot a fost completarea declarației pe proprie răspundere.

Duminică după-amiază, Biroul Electoral al secțiilor de votare din străinătate a decis ca declarația să poată fi completată și în afara secțiilor de vot, fapt ce a mai fluidizat procesul de vot, potrivit MAE.

Premierul Victor Ponta a anunțat că Biroul Electoral Central va dispune, marți, o serie de măsuri, care vor viza eventuala creștere a numărului cabinelor de vot și suplimentarea personalului din secțiile de vot și consulate.

Ponta a susținut că procedura de vot „antifraudă”, care presupune completarea tuturor datelor și un timp mediu de 6-7 minute, este cea care a îngreunat votul pe finalul zilei în orașe precum Paris, Londra, Munchen, Berlin, Viena și în unele secții din Republica Moldova.

Premierul a mai anunțat că ambasadorii și consulii României, precum și președinții secților de votare din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Moldova vor fi convocați vineri la București, pentru un instructaj legat de noile decizii ale BEC, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.