Augustin Zegrean explică cine poate revoca un ministru: Ce spune legea

Publicat: 25 02. 2021, 09:33
Actualizat: 25 02. 2021, 09:33
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR / Sursă FOTO: Octav Ganea - Mediafax Foto

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), a explicat ce prevede legea în ceea ce privește revocarea unui ministru.

Vicepremierul Dan Barna și președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban au avut un schimb de replici prin intermediul declarațiilor publice cu privire la cine poate remania un ministru.

În acest context, Augustin Zegrean a explicat într-o intervenție la B1TV, în cursul serii de miercuri, 24 februarie, ce spune legea cu privire la acest aspect.

Augustin Zegrean: Prim-ministrul propune președintelui revocarea unui membru al Guvernului

„Mă bucur că domnul prim-ministru a spus că este clară Constituția în privința aceasta pentru că până acum tot timpul a fost criticată Constituția. În sfârșit, avem un prim-ministru care spune că e clară Constituția. În situația asta trebuie citite trei articole din Constituție – 85, 106, 107 – în articolul 106 se spune în ce situații se pierde calitatea de ministru, și una dintre ele este revocarea. Revocarea nu este atributul exclusiv al prim-ministrului, el doar propune președintelui revocarea unui membru al Guvernului. În caz de remaniere, așa spune Constituția, în articolul 85, președintele numește și revocă la propunerea prim-ministrului. Sigur că, acum fiind vorba de coaliție, eu nu știu ce înțelegere au ei între ei, dacă au o înțelegere că în momentul în care partidul care a propus un ministru vrea să-l revoce, cere prim-ministrului revocarea și acesta este obligat să o facă. Trebuie să respecte înțelegerile”, a explicat Augustin Zegrean, fost președitne al Curții Constituționale.

Totodată, acesta a explicat și ce se întâmplă dacă prim-ministrul vrea să revoce un ministru în situația în care există o coaliție la guvernare, ci nu un partid majoritar.

„În situația aceasta, știți foarte bine că istoria e veche, se poate întâmpla să se rupă coaliția și asta nu știu dacă le mai convine. Dacă vor să păstreze coaliția, atunci trebuie să respecte termenii înțelegerii, dar nu încălcând Constituția”, a precizat specialistul.

„Vor avea grijă și de această dată să nu ducă țara la alegeri anticipate”

„Asta e specific la noi, din momentul în care se pune pe scaun un ministru, se vorbește despre schimbarea lui, nu e prima dată. Eu îmi amintesc de foarte mulți prim-miniștri care, din momentul în care au fost votați de Parlament, deja lumea vorbea despre cât vor rezista acolo. Au rezistat până la capăt, n-am avut până acum alegeri anticipate, s-au mai schimbat prim-miniștri, dar nu s-a ajuns la alegeri anticipate, deci vor avea grijă și de această dată să nu ducă țara la alegeri anticipate”.