AURELIA ION. De ce au murit Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion în accidentul aviatic. Primele rezultate ale necropsiei

Publicat: 22 01. 2014, 11:22
Actualizat: 31 07. 2014, 04:33

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui șoc traumatic, combinat cu un șoc hipotermic, iar în cazul studentei decesul a fost cauzat de șoc hipotermic, combinat cu tulburări de respirație, a declarat pentru corespondentul Mediafax șeful Serviciului de Medicină Legală Alba, Gheorghe Vieru.

Șeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Alba, Gheorghe Vieru, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că acestea sunt primele rezultate ale necropsiilor făcute în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni și că analizele făcute de legiști vor fi extinse pentru date mai exacte.

Potrivit acestuia, pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui șoc traumatic provocat de fracturi la picioare și fracturi costele multiple, combinat cu șoc hipotermic.

„Cazurile sunt deosebite. La pilot cauza morții este un șoc traumatic, combinat cu un șoc hipotermic, șocul traumatic provocat de fracturi ale membrelor inferioare și fracturi costale multiple. În cazul fetei, mecanismul morții este de șoc hipotermic, combinat cu tulburări de dinamică respiratorie, ca urmare a unui traumatism”, a spus Vieru.

Potrivit acestuia, în cazul pilotului nu se poate stabili cu certitudine ora decesului, iar în cazul fetei momentul decesului este cu mai puțin de 12 ore în urmă.

 

Întrebat dacă ar fi putut fi salvați, Vieru a răspuns că acest lucru este foarte greu de stabilit.

„Greu de spus, pentru că nu avem toate datele și de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic(…) Noi o să extindem investigațiile și o să avem date mai precise”, a afirmat el.

Întrebat dacă cele două victime au avut hemoragie internă, el a spus că doar în cazul pilotului „s-a descoperit un hemotorace de 200 de mililitri”.

El a mai spus că în cazul fetei decesul a avut legătură cu o compresiune toracică prelungită, probabil până când a fost scoasă din avion.

Vieru a afirmat că trupul tinerei va fi dus cu un camion al Armatei la București, în cursul zilei de marți.

În ceea ce îl privește pe pilotul Adrian Iovan, șeful SML Alba a spus că a sunat o rudă a acestuia pentru a se interesa care este situația, fără însă a spune când va ridica trupul neînsuflețit al acestuia.

 

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, studenta Aurelia Ion și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici. În zona unde a aterizat forțat avionul a fost trimis și un elicopter de la SMURD Mureș, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceții.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, sunt conștiente și au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca au anunțat, marți dimineață, într-o conferință de presă, că toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conștiente și stabilizate hemodinamic și respirator.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai ușoare răni, a fost externat din Spitalul Județean Cluj și ajunge marți în București, cu un avion de linie, a anunțat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

„Suntem foarte marcați de incidentul de luni, dar vrem să mulțumim tuturor echipelor de salvare și oamenilor de bine care au coordonat acțiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipă și a început imediat resuscitarea unei colege cu care era în avion”, a spus managerul Institutului Fundeni, într-o conferință de presă la care au participat profesorul Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie Digestivă și Transplant Hepatic, și profesorul Radu Deac, directorul Agenției Naționale de Transplant.

Procurorul-șef al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, marți dimineață, că echipa de cercetare în cazul avionului prăbușit a ajuns în apropierea locului accidentului și a început cercetările.

Trupul neînsuflețit al pilotului Adrian Iovan a fost scos, în noaptea de luni spre marți, din avionul prăbușit și a fost dus la Centrul de Primiri Urgențe din Câmpeni (Alba), unde a fost transportat și trupul tinerei decedate. De la Câmpeni, trupurile neînsuflețite ale celor doi au fost duse la IML Alba Iulia pentru necropsie.

Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro