Aurescu, despre Planul de Pace al lui Trump: România va continua să pledeze pentru soluția celor două state

Publicat: 29 01. 2020, 16:38

„În ceea ce privește Planul de Pace prezentat ieri de către Președintele Trump privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, am luat notă de elementele prezentate de către Statele Unite. Analizăm în prezent acest plan și, de principiu, apreciem că orice demers care vizează soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care este în beneficiul ambelor părți și care dă un impuls Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, trebuie salutat”, a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul Conferinței de lansare a Președinției croate a Consiliului UE.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a prezentat, marți, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluție prin coexistența a două state, cu orașul Ierusalim „capitală nedivizată” a Israelului.

„Am susținut în mod constant importanța implicării și coordonării cu Statele Unite în dosarul privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Nu pot să existe un Proces de Pace viabil și o soluție durabilă fără implicarea Statelor Unite”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, conform unul comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a atras atenția și asupra poziției exprimate de către Înaltul Reprezentant și vicepreședinte al Comisiei Europene Josep Borrell în cursul zilei de ieri, precizănd că „este o poziție care a fost agreată de către toate capitalele statelor membre ale Uniunii Europene și care, în esență, menționează faptul că acest plan propus de către Statele Unite reprezintă o ocazie pentru relansarea eforturilor care sunt extrem de necesare pentru a obține o soluție negociată și viabilă pentru conflictul israeliano-palestinian”.

„România va continua să pledeze pentru o soluționare durabilă a acestui conflict, fundamentată pe un acord just, cuprinzător și durabil care să fie bazat pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și care rămâne singura opțiune viabilă pentru a răspunde aspirațiilor ambelor părți”, a declarat Bogdan Aurescu.

Pe aceste coordonate, Ministrul Afacerilor Externe precizat că în cadrul Uniunii Europene va fi demarat un proces de consultare.

„Vom participa activ în cadrul acestui proces, care va contura un efort diplomatic în vederea unei poziții comune și unitare, în baza principiilor dreptului internațional, în baza cadrului juridic convenit la nivelul ONU. De asemenea, este necesară implicarea tuturor actorilor relevanți, mai ales a celor la nivel regional. Nu în ultimul rând, atrag atenția și asupra necesității dialogului direct între părți, precum și asupra unor măsuri de creștere a încrederii între părți, efort la care și Uniunea Europeană poate să își aducă o contribuție importantă, așa cum, de altfel, am arătat deja în cadrul discuțiilor pe acest subiect în cadrul ultimei reuniuni a Consiliului UE Afaceri Externe”, a conchis Bogdan Aurescu.