„Aurul” de la Marea Neagră: Detestate de turiști și irosite de industrie, ar putea pune România pe harta producătorilor mondiali

Publicat: 05 11. 2019, 14:25

Specialiștii de la Institutul Național „Grigore Antipa” au explicat faptul că algele de pe teritoriul României ar putea fi utilizate în industria produselor cosmetice dacă ar fi procesate corespunzător, relatează știrileprotv.ro.

Se pare că patru din cele șase tipuri de alge care se găsesc în apele Mării Negre sunt comestibile, astfel încât pot fi folosite chiar și în industria farmaceutică, potrivit specialiștilor.

„Algele conțin în toate componentele organismului importante valori nutritive, săruri, azot și fosfor și componente active care unele dintre ele pot fi extrase și utilizate în industria farmaceutică. Agarul este o componentă folosită în industria farmaceutică. În multe locuri din lume este folosită ca îngrășământ în agricultură, a declarat Simion Nicolae, directorul Institutului „Grigore Antipa” Constanța pentru știrileprotv.ro.

În același timp, Sorin Mănăilă, președintele Federației ROPESCADOR, susține că algele marine colectate de Apele Române sunt aruncate la gunoi, nu valorificate, astfel România pierde oportunitatea de a le folosi în diferite industrii, precum agricultura, însă, din cauza lipsei unui cadru legal, acest lucru nu se întâmplă.

Chiar dacă nu există un cadru legal, cercetătorii au reușit să creeze un fertilizator bio pe care l-au și brevetat.

Totuși, la noi în țară algele folosite în restaurantele cu specific mediteranean, dar și cele care se găsesc în magazine, sunt aduse din import.