Autoritățile iau în calcul evacuarea parțială a apei din barajul de la Paltinu, aproape plin

Publicat: 20 04. 2014, 15:39
Actualizat: 01 07. 2014, 13:53

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, sâmbătă, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autoritățile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parțial golit, situație în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrică (15 mc/s). Este analizată posibilitatea deschiderii parțiale a golirii de fund, dacă va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. În acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populației de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana”, se arată într-un comunicat dat publicității, sâmbătă, de Prefectura Prahova.

Sâmbătă, pentru județul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roșu pentru râurile Teleajen și Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parțial îndiguite.

Potrivit celui mai recent bilanț al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundații și alunecări de teren în 12 localități din acest județ.

Una dintre cele mai afectate localități este comuna Cerașu unde, în urma unei alunecări de teren, circulația pe drumul comunal dintre satul Slon și cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ șase ore.

La ora transmiterii acestei știri, drumul a fost redat circulației după ce autoritățile locale au intervenit cu un buldoexcavator în zonă.

De asemenea, 70 de curți, beciuri, subsoluri, dar și trei case au fost inundate în localitățile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipănești, Cornu, Valea Călugărească, Bărcănești, Puchenii Mari, Râfov și Boldești Scăieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul județului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa și care sunt îndeaproape monitorizate de către autoritățile locale.