Autoritățile județene din Békés (Ungaria) au arborat steagul secuiesc

Publicat: 08 02. 2013, 14:55
Actualizat: 26 03. 2019, 10:07
Autoritățile județene din Békés (Ungaria) au arborat steagul secuiesc, iar președintele instituției, Farkas Zoltán, îi îndeamnă pe toți primarii din județ să arboreze steagul secuiesc pe clădirile administrațiilor locale, un apel similar fiind lansat și de primarul localității Bonyhád.

Autoritățile județene din Békés (Ungaria) au arborat steagul secuiesc, iar președintele instituției, Farkas Zoltán, îi îndeamnă pe toți primarii din județ să arboreze steagul secuiesc pe clădirile administrațiilor locale, un apel similar fiind lansat și de primarul localității Bonyhád.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Consiliul Județean (CJ) Covasna, județul Békés din Ungaria s-a solidarizat cu județele înfrățite din România – Covasna și Harghita -, iar Autoguvernarea județului (Consiliul Județean – n.r.) a arborat steagul secuiesc pe clădirea instituției.

Președintele Autoguvernării județului Békés, Farkas Zoltán, arată, într-o scrisoare adresată președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, că cei care vor intra în sediul Consiliului Județean vor vedea de acum, pe lângă steagul județului, al Ungariei și cel al Uniunii Europene, și drapelul secuiesc.

De asemenea, Farkas a îndemnat toate localitățile din județul Békés să arboreze steagul secuiesc.

Un apel similar a fost formulat și de primarul localității Bonyhád din județul Tolna.

Potrivit MTI, primarul localității Bonyhád, Potápi Árpád János, a cerut primăriilor din județul Tolna să arboreze steagul secuiesc, în semn de solidaritate cu edilii din Ținutul Secuiesc.

Județul Békés are o relație de colaborare cu județul Covasna din anul 1993, iar cu Harghita din 1998.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ținutului Secuiesc.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenție televizată, că asumă integral afirmațiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând și ideea că ar susține modificarea art. 1 din Constituției României și autonomia.

Președintele Traian Băsescu a declarat referitor la afirmațiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituției României că va avea „o reacție potrivită” atunci când și președintele Ungariei va avea una, precizând că sunt alte instituții care „gestionează viața de zi cu zi a ambasadorilor”.

Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situației care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european.

El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situația prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. „Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni”, a adăugat el.