Avertisment șocant: Măștile ar putea fi ineficiente în fața unui nou tip de coronavirus

Publicat: 25 09. 2020, 06:47
Actualizat: 25 09. 2020, 06:50
Avertisment șocant: Măștile ar putea fi ineficiente în fața unui nou tip de coronavirus / Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com

Cercetătorii americani, care au studiat coronavirusul încă din luna martie, au avertizat asupra apariției tulpinei D614G, care s-ar putea adapta pentru a trece de barierele de protecție.

Coronavirusul ar fi suferit o mutație și ar fi mai contagios, reușind chiar să treacă de bariere medicale, precum măștile sau chiar mâinile dezinfectate, avertizează cercetătorii, potrivit mirror.co.uk.

Încă din martie, experții din Houston au realizat secvențierea genomilor coronavirusului și au analizat 5.085 secvențe, scrie Washington Post.

Acel moment în care masca nu mai este suficientă

Dacă măsurile clasice impuse de autorități presupun masca, distanțarea socială și spălatul pe mâini, unul dintre cercetători, David Morens, avertizează că acestea ar putea deveni insuficiente.

Virologul, care lucrează la Institutul Național pentru Studiul Alergiilor și Bolilor Infecțioase (NIAID), a spus că virusul a devenit mult mai transmisibil, fapt ce ar putea influența controlul asupra lui.

Mutația Covid-19 din spatele cazurilor din SUA

Una din mutațiile D614G ale coronavirusului a devenit dominantă în SUA și se află în spatele a 99,9% din cazurile din Houston, Texas.

Mutația afectează structura „proteinei spike” și ar putea contribui la răspândirea tulpinei. Aceste „ramificații” permit virusului să se agațe de celulele infectate. Astfel crește și capacitatea virusului mutant de a infecta celulele.

Cercetătorii mai precizează că oamenii infectați cu acest coronavirus au o cantitate virală mai mare în tractul respirator și pot contamina mai eficient.

Acest lucru nu face însă ca Covid-19 să fie mai letal, deoarece severitatea fiecărui caz este dată de condiția medicală a pacientului.

SUA, peste 200.000 de decese cauzate de Covid-19

Statele Unite ale Americii sunt cele mai afectate din lume în criza Covid, cu 7,1 cazuri de coronavirus și 207.256 decese, până în prezent. Experții spun că virusul a avut „oportunitatea” de a suferi mutații într-o perioadă scurtă de timp.