Avertismentul directorului ANPC înainte de 1 Martie: „Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”

Publicat: 20 02. 2021, 20:59
Actualizat: 20 02. 2021, 21:02
Avertismentul directorului ANPC înainte de 1 Martie: „Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă” / Sursă FOTO: Shutterstock

Directorul Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, trage un semnal de alarmă înainte de 1 Martie și de „Luna Femeii”, avertizându-i pe consumatori să fie atenți la produsele contrafăcute.

Paul Anghel a explicat faptul că cei care vor să cumpere mărțișoare din metale prețioase, în această perioadă, trebuie să fie foarte atenți la cele contrafăcute.

„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică”, a explicat Paul Anghel, potrivit romaniatv.net.

Directorul ANPC: „Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”

De asemenea, acesta face și câteva recomandări pentru consumatori, printre care să fie atenți la locul de unde achiziționează mărțișoarele.

„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept mărţişor a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţa metalelor preţioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărţişoare la bijuteriile foarte sofisticate. Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Şi ambalajul contează foarte mult. Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă. Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea mărțişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de către ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase”, a mai îndemnat directorul ANPC.