Avertismentul unui medic nutriționist: „Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele”

Publicat: 22 10. 2022, 15:36
Actualizat: 22 10. 2022, 15:37
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com

Cafeaua este una dintre băuturile consumate de majoritatea oamenilor, mai ales dimineața atunci când ai nevoie de energie. Totuși, dacă nu este preparată corect, ea poate crește colesterolul și gliceridele. Iată ce a dezvăluit un medic nutriționist.

Potrivit medicului Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie, cafeaua are în compoziția sa substanțe care devin active în funcție de modul de preparare.

Astfel în loc de un boost de energie, cafeaua poate deveni nocivă.

”Deși, cafeaua nu conține colesterol, are în compoziția ei niște substanțe uleioase numite diterpene (cafestol şi kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total şi trigliceridele.

Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” spune dr. Alina Lăcătuș.

Cele mai nocive moduri de a prepara cafea

În acest context medicul a prezentat care tipuri de cafele pot deveni nocive cantitate de diterpene se eliberează din cafea în funcție de modul de preparare.

Dacă obișnuiești să bei cafea turcească sau preparată la ibiric, ar trebui să afli câteva lucruri.

„Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute.

Modul de preparare al cafelei influențează cantitatea de diterpene eliberarate, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important.

Hârtia de filtru, folosită la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejează de acest risc.

Cafeaua turceasca pare să fie cea mai nocivă, urmată de cafeaua făcută la cafetiera cu presă, apoi cea fiartă la ibric.

La polul opus este cafeaua obținută la cafetieră cu filtru, percolator sau preparata instant, la care creșterea colesterolului este nesemnificativă”, scrie medicul Alina Lăcătuș, pe pagina sa de Facebook.