Avionul SMURD a executat primele misiuni internaționale, la Budapesta și Istanbul

Publicat: 27 07. 2013, 18:36
Actualizat: 27 07. 2013, 18:36

Primul avion SMURD care a fost achiziționat din 2% și este în folosință din 15 iulie a efectuat, joi, și primele misiuni internaționale de salvare, transportând nou-născut aflat în incubator de la Budapesta la București, precum și o persoană aflată în stare gravă, de la București la Istanbul.

În ultima săptămână, piloții Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea a 53 de persoane, misiunile fiind realizate în cadrul SMURD, informează un comunicat al ministerului.

Intervențiile au vizat transportul medical de urgență al celor aflați în dificultate și au presupus efectuarea, în intervalul 19 – 25 iulie, a peste 85 de ore de zbor de către piloții (MAI).

Misiunile au fost executate prin punctele de operare aeromedicală SMURD – București (23 misiuni), Iași (13 misiuni), Constanța (10 misiuni) și Craiova (4 misiuni).

La succesul acestor intervenții a contribuit și avionul SMURD, recent intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI, mai spun reprezentanții ministerului, precizând că aeronava a transportat, în cursul zilei de joi, un nou-născut aflat în incubator de la Budapesta la București, precum și o persoană cu grave afecțiuni medicale, de la București la Istanbul, efectuând astfel primele misiuni internaționale de salvare aeromedicală.

SMURD folosește pentru misiunile de salvare aeromedicală elicopterul ușor multifuncțional Eurocopter EC 135 și avionul medical de tip Piper PA-42 Cheyenne III, aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.