Avocată, condamnată cu executare pentru că și-a ajutat concubinul să primească alcool și telefoane în închisoare

Publicat: 27 01. 2016, 09:32

Curtea de Apel Iași a condamnat-o la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pe Mihaela Alina Scafaru, avocat, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool într-un penitenciar, în scopul folosirii lor de către deținuți, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alina Scafaru a ascuns opt telefoane mobile și un încărcător în borcanele cu salată de boeuf, dar și în interiorul unor pâini pe care i le-a dus acestuia. Avocata învelea telefoanele mobile în staniol pentru a nu fi detectate de aparatele de control.

Avocata din Vaslui a primit o condamnare de doi ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită și un an pentru complicitate la introducerea de telefoane mobile într-o unitate de detenție. Cele două sentințe au fost contopite de către magistrații ieșeni, rezultând pedeapsa finală de doi ani și patru luni de închisoare cu executare.

De asemenea, concubinul Mihaelei Alina Scafaru a fost condamnat în același dosar la patru ani și jumătate de închisoare pentru dare de mită în formă continuată și instigare la introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool într-un penitenciar. Această pedeapsă va fi contopită cu cele 871 de zile de închisoare pe care Florin Rotaru le mai are de executat în Penitenciarul Iași.

Cele două sentințe nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel.

În mai 2015, procurorii Serviciului Teritorial Iași al DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Mihaelei Alina Scafaru, avocat la Baroul Vaslui, la data faptelor, și a lui Aurel Craiu pentru complicitate la dare de mită și complicitate la introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool într-un penitenciar, în scopul folosirii lor de către deținuți.

De asemenea, a fost trimis în judecată Florin Rotariu, deținut în Penitenciarul Iași, pentru dare de mită în formă continuată și instigare la introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool într-un penitenciar.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în 23 aprilie 2015, Florin Rotariu i-a promis suma de 1.000 de euro (promisiune reiterată în 24 aprilie) unui agent de la Penitenciarul Iași, pentru ca acesta să introducă ilicit în incinta unității de detenție opt telefoane mobile, un încărcător de telefon și băuturi alcoolice ascunse în produse alimentare.

În 26 aprilie, avocata Mihaela Alina Scafaru, în baza unei înțelegeri cu concubinul său Florin Rotariu, i-a dat lui Aurel Craiu 1.000 euro și bunurile menționate mai sus, pentru ca acesta să i le dea agentului de la penitenciar, în numele deținutului, lucru care s-a și întâmplat în cursul aceleiași zile.

O zi mai târziu, bunurile respective au ajuns în posesia lui Florin Rotariu.

Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 1.000 de euro și asupra telefoanelor mobile găsite la Florin Rotariu, în urma unui flagrant.