Avocatul Gheorghiță Mateuț, expert al Consiliului Național de Etică explică, pentru Gândul, de ce procurorul Codruța Kovesi NU a plagiat

Publicat: 27 07. 2012, 18:53
Actualizat: 07 07. 2016, 02:50

Avocatul Gheorghiță Mateuț, membru al comisiei de experți a Consiliului Național de Etică a declarat pentru gândul că după ce a analizat teza de doctorat a procurorului general Codruța Kovesi a constat că nu există nici o dovadă a plagiatului invocat. La fel ca și în cazul Ponta, CNE a apelat la o comisie tehnică formată din trei experți în drept. Din comisie alături de Mateuț mai fac parte: prof.univ.dr. Dumitra Popescu și Gabriel Boroi rectorul Universității „Nicolae Ttulescu”

Gheorghiță Mateuț a declarat că textele acuzate că au fost plagiate de Kovesi sunt în realitate lucrări scrise tot de către procurorul general înainte de prezentarea tezei de doctorat. „Constatarea noastră este că nu a plagiat. Noi însă am exprimat doar o opinie în final Consiliul Național de Etică al Ministerului Educației va decide. Lucrările acuzate de plagiat sunt de fapt lucrări publicate anterior de către procurorul general”, a declarat Gheorghiță Mateuț pentru gândul. Avocatul a mai adăugat că până și el a citat în cărțile sale din lucrările scrise de Codruța Kovesi.

Reamintim că aceeași comisie de experți din care face parte avocatul Gheorghiță Mateuț a arătat că premierul Victor Ponta nu a plagiat.  Pe baza acestui raport Consiliul Național de Etică a decis că teza lui Victor Ponta nu conține nici un element plagiat.

Consiliul Național de Etică a fost sesizat de Grupul pentru Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică. Inițial Ciuvică a publicat pe blogul GIP o serie de documente prin care susținea că progurorul general a plagiat în teza de doctorat.

Vineri 27 iulie, procurorul general Codruța Kovesi a fost audiată de către CNE. Reprezentanții CNE au declarat că nu vor emite o hotărâre în cursul zilei. Un verdict final este așteptat pentru miercuri 1 august.

Codruța Kovesi a declarat citată de Mediafax că a trimis la Consiliul Național de Etică punctul său de vedere în acest caz, dar a atașat și probe din care rezultă clar că nu poate fi vorba de plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Întrebată ce va face dacă membrii Consiliului Național de Etică vor spune că a plagiat, Codruța Kovesi a spus că aceștia „nu pot ajunge la o altă concluzie decât cea corectă”, aceea că nu a plagiat.

Procurorul general a spus că a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să amâne apărarea reputației profesionale până la pronunțarea unui verdict de către Consiliul Național de Etică.

„Când verdictul va fi dat, voi face public punctul de vedere și voi arăta că afirmațiile că am plagiat nu au fost adevărate”, a mai spus Kovesi.

Procurorul general declara recent că o mare parte dintre paragrafele despre care se susține că le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele în 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat încă din 2002, persoanele în cauză citând-o pe ea.