Avocatul Poporului, descoperire șocantă în cazul deținutului care s-a sinucis la Penitenciarul Rahova

Publicat: 21 03. 2017, 18:27

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce a apărut public povestea deținutului care s-a sinucis, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru că i-ar fi fost refuzată o permisie de 24 de ore ca să asiste la înmormântările soției, copilului și fratelui său. În comunicatul transmis de instituția Avocatului Poporului se arată că, potrivit „relatărilor avocatei Laura Vicol, soția și copilul deținutului ar fi decedat acum 3 săptămâni, iar acestuia nu i s-a permis să asiste la înmormântare. Fratele său a murit acum 2 săptămâni și nici în cazul acestui deces deținutului nu i s-a permis să meargă la înmormântare, potrivit afirmațiilor avocatei Laura Vicol”.

Totodată, Avocatul Poporului transmite că oficiali din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor au declarat că la Penitenciarul Rahova se știa doar despre decesul fratelui deținutului care s-a spânzurat, însă nu a putut fi eliberat condiționat deoarece nu a prezentat dovada că acesta este mort, adică un certificat de deces.

Într-un comunicat transmis de Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) sunt susținute declarațiile privind decesul fratelui deținutului și lipsa prezentării documentării, doar că decesul concubinei și a fiului său ar fi survenit acum trei ani și nu în urmă cu trei săptămâni. „Persoana custodiată nu a depus nicio cerere pentru participarea la înhumarea concubinei și copilului minor, eveniment produs în anul 2014, anterior depunerii în penitenciar. În ceea ce privește afirmațiile lansate în spațiul public conform cărora deținutul și-ar fi manifestat intenția unui act suicidar, această informație nu se confirmă. Persoana în cauză nu a depus nicio cerere administrației locului de deținere pentru liberarea condiționată, după decesul unor membri de familie, nefiind vorba despre un ,,refuz al dreptului la eliberare condiționată””.

ANP a anunțat că în acest caz au fot sesizate organele de urmărire penală pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.