Avocatul Poporului, despre OUG privind aleșii locali: Stați să o văd; putem vorbi de săptămâna viitoare încolo

Publicat: 02 09. 2014, 21:05
Actualizat: 09 02. 2019, 21:42

„Stați mai întâi să o văd, ce vreți să reacționez? După ce o să văd, văd ce fac, adică ce dispozițiii dau, ce verificări și așa mai departe”, a precizat Ciorbea, întrebat cum va reacționa instituția pe care o conduce cu privire la Ordonanța de Urgență care permite aleșilor locali ca, timp de 45 de zile, să își aleagă partidul fără a-și pierde funcția publică.

Întrebat, pe de altă parte, când este de așteptat un răspuns instituțional al Avocatului Poporului, având în vedere că Ordonanța a fost publicată marți în Monitorul Oficial, Ciorbea a spus că acesta nu va fi elaborat în cursul acestei săptămâni.

„Nu știu, depinde ce prevede și cum prevede (Ordonanța, n.r.) și așa mai departe. Avem diverse proceduri în funcție de diverse situații. Așa că, mai vorbim, dacă vreți, când doriți. De săptămâna viitoare încolo mai putem vorbi, vedem ce și cum. (…) În secunda asta nu pot să vă spun ce și cum”, a spus Ciorbea.

OUG care permite migrația aleșilor locali fără ca aceștia să își piardă mandatul a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) și art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență primarii și președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți, își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în ordonanță.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns și la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituției, urmând să intre în parcursul legislativ.

Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, care are competență decizională.

Ordonanța de urgență se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită și prevederea de depunere la Camera competentă să fie sesizată.