ANCHETĂ. Avocatul Poporului, împiedicat să își îndeplinească atribuțiile la un azil din Târgu Secuiesc

Publicat: 06 03. 2020, 12:21
Actualizat: 06 04. 2021, 14:26
Focar de Covid-19 la un cămin de bătrâni din Maramureș (FOTO - ilustrativ / Mediafax FOTO)

 Accesul Avocatului Poporului a fost împiedicat în Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc, unde a mers după o sesizare că o femeie a murit după ce a fost găsită deshidratată, subnutrită şi nespălată cu zilele, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Reprezentanţi ai Avocatului Poporului s-au prezentat joi la Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru a face o anchetă necesară soluţionării unui caz aflat în atenţia instituţiei.

Reprezentanţii Asociaţiei Zenobia, care patronează respectivul azil, au refuzat accesul în incintă, precum şi semnarea procesului-verbal în acest sens.

Preşedinta asociaţiei, doamna Szabo Jolan a motivat telefonic refuzul prin faptul că vizita nu a fost anunţată în prealabil şi ar fi fost necesar ca instituţia Avocatul Poporului să trimită pe e-mail o solicitare scrisă.

„Avocatul Poporului precizează că, în conformitate cu prevederile legale, poate efectua anchete neanunţate ori de câte ori există suspiciuni de încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat după sesizarea din oficiu în urma apariţiei în presă a unor informaţii potrivit cărora o femeie din Sfântu Gheorghe a acuzat conducerea şi personalul azilului că nu i-au îngrijit mama, aducând-o într-o stare de sănătate precară, deshidratată, subnutrită şi nespălată cu zilele, fapte ce au dus într-un final la decesul acesteia”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului anunţă că va sesiza Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ANPIS si AJPIS Covasna care autorizează funcţionarea Azilului de bătrâni Zenobia, Târgu Secuiesc.

Sursă: FOTO Mediafax