BAC 2012: Camerele de supraveghere de la bacalaureat vor fi centrate pe elevi, nu pe geamuri și uși

Publicat: 05 06. 2012, 12:46
Actualizat: 05 06. 2012, 12:51

Toate cele 638 de centre de examen vor avea camere de supraveghere la bacalaureat, iar acestea vor fi poziționate pe elevi, nu pe geamuri și uși, a declarat ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTv.

„Dotarea la bacalaureat va fi îmbunătățită, toate unitățile școlare vor fi dotate cu camere de luat vederi, astfel încât să nu mai avem situații pe care le-am avut anul trecut, centre fără aparatura necesară. Cele 638 de centre vor avea camere de luat vederi poziționate pe elevi, nu pe geamuri și pe uși”, a spus Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educației a precizat că săptămâna viitoare vor fi făcute controale pentru a verifica dacă în toate sălile există camere de supraveghere și dacă ele funcționează.

„Vom avea o situație, săptămâna viitoare ne vom deplasa în fiecare centru pentru a verifica dacă este în regulă ceea ce au declarat colegii noștri. Urmează să completăm acele săli cu aparatură. Suntem încorsetați, în 11 zile trebuie să organizăm examenul de bacalaureat”, a adăugat Liviu Pop.

El a precizat că elevii prinși copiind vor fi tratați la fel ca în 2011, întrucât este aceeași metodologie de examen.

Întrebat cum crede că vor fi rezultatele la bacalaureat, Liviu Pop a spus că nu știe.

„Nu știu cum vor fi rezultatele. Unii elevi au căzut în două sesiuni, acum plătesc deja. Numărul celor care susțin bacalaureatul acum este mult mai mare. Cred că elevii sunt mult mai bine pregătiți”, a mai spus ministrul interimar al Educației în emisiunea „După 20 de ani”.

Subiectele pentru bacalaureat nu vor fi schimbate

În legătură cu subiectele pentru bacalaureat, ministrul Liviu Pop a spus că la acestea nu s-a intervenit întrucât erau terminate din 14 mai.

„Nu pot fi făcute altele pentru că durează șase luni. Nu ne poate acuza nimeni că am venit și am dat subiecte noi”, a adăugat Pop.

Întrebat câți oameni cunosc subiectele pentru bacalaureat, Liviu Pop a răspuns că 24, apoi a ezitat.

„24 de oameni știu aceste subiecte. Un singur om le știe în totalitate, subiectele, șeful instituției. Dar el este de o anumită disciplină”, a spus ministrul interimar al Educației.

Liviu Pop a adăugat că i-ar conveni ca gradul de dificultate al subiectelor să fie la fel ca în 2011.

„Mi-ar conveni să fie la fel ca și anul trecut, să vedem o radiografie clară”, a precizat Liviu Pop.

Întrebat dacă o rată de promovabilitate de 50 la sută este un eșec al sistemului de educație sau o realitate a pieței, a faptului că elevii nu mai vor să învețe pentru că au alte modele, Liviu Pop a răspuns: „Puțin din fiecare”.

„Pentru că noi, în afara examenului de bacalaureat, nu mai avem altele care ierarhizează la nivel național educația. Au fost eliminate admiterea în liceu și treapta”, a precizat Pop.

El a adăugat însă că susține atât examenul de admiterea în liceu, cât și examenul de admitere la facultate.

În legătură cu rezultatele slabe de la simulări, ministrul interimar al Educației a spus că acestea nu sunt luate în seamă.

„O simulare în România nu seamănă cu una din SUA. Nu voi renunța la aceste simulări, dacă voi fi ministru în 2013 vă voi spune”, a mai spus Liviu Pop.

Luni începe examenul de bacalaureat pentru olimpici, organizat la Bacău. La această sesiune specială de bacalaureat s-au înscris 928 de liceeni, membri în loturile naționale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele și concursurile internaționale.

Examenul de bacalaureat din acest an va fi organizat exact pe baza sistemului de anul trecut, inclusiv cu faimoasele camere de luat vederi, anunța premierul Victor Ponta, săptămâna trecută, la emisiunea „După 20 de ani”, arătând că el urăște și detestă frauda și furtul.

Anul trecut, la examenul de bacalaureat s-au înregistrat rezultate catastrofale, în condițiile în care candidații nu au putut copia, fiind monitorizați în săli cu camere video. Astfel, rezultatele obținute de elevi la examenul de bacalaureat din acest an fost cele mai slabe din ultimele două decenii: peste o sută de mii de absolvenți picați în prima sesiune, alți aproape o mie eliminați pentru copiere și școli fără niciun candidat admis.

Deși rezultatele ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă, iar numărul celor eliminați pentru fraudă și prezența camerelor de supraveghere în clase erau argumente suficient de puternice pentru a nu mai copia la examen, nici în sesiunea a doua, numită „de toamnă”, nu s-au înregistrat rezultate mai bune.