BAC, sesiunea de toamnă 2019: Candidații susțin proba obligatorie a profilului

Publicat: 23 08. 2019, 09:33

This browser does not support the video element.

Absolvenții clasei a XII-a care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul în prima sesiune de examene vor susține, vineri, proba scrisă obligatorie a profilului, respectiv matematică și istorie, în cadrul sesiunii de toamnă a BAC-ului, potrivit datelor calendarului elaborat de Ministerul Educației.

Absolvenții clasei a XII-a care nu au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune de examene vor susține, vineri, proba scrisă obligatorie a profilului, în cadrul sesiunii de toamnă a BAC-ului, potrivit datelor calendarului elaborat de Ministerul Educației. Astfel, liceenii de la profilul real vor susține proba la matematică, iar cei de la uman, proba la istorie.

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului continuă, luni, 26 august, atunci când absolvenții vor susține proba la alegere a profilului și specializării, respectiv, geografie, biologice, fizică, sociologie etc. Aceasta este, de altfel, ultima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului 2019.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 27 august și 28 august, fiind urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 29 august.

Evaluarea competențelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august și 2 septembrie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) este programată în zilele de 2 și 3 septembrie.

Potrivit datelor calendarului de examene elaborat de MEN, afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, între orele 12:00 și 16:00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

Accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere audio-video.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

* susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
* susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
* obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Peste 43.500 de candidați s-au înscris pentru a susține probele din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului național de Bacalaureat 2019, care a început, miercuri, 21 august, anunță Ministerul Educației Naționale (MEN). Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 28.700 de candidați provin din promoția 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați sunt din promoțiile anterioare.