BACALAUREAT 2012. Perle la proba de Limba Română la examenul de BAC: „Luceafărul e cea mai lungă poezie românească și din lume, deși nu s-a hotărât exact câte strofe are”

Publicat: 03 07. 2012, 23:49
Actualizat: 06 07. 2012, 09:03

Greșeli gramaticale, necunoașterea unor termeni, explicații hilare – sunt doar câteva dintre erorile făcute de absolvenții care au participat anul acesta la BACALAUREAT 2012, la disciplina Română, atât la proba orală cât și la cea scrisă. Primele teze văzute de profesorii corectori sunt presarate cu perle precum . „Luceafarul e cea mai lungă poezie românească și din lume, deși nu s-a hotărât exact câte strofe are” sau „Ce poate fi mai frumos ca o floare albastră? Așa i-a venit poetului ideea să scrie despre iubirea lui cu o floare care nu crește pe toate drumurile”.

Potrivit Știrilor ProTV, din lucrări nu lipsesc nici mesajele pe care liceenii au ales să le transmită astfel dascălilor: Sper ca va (sic!) plăcut. Cred că o să mai vin și la anul.”

Nici profesorii supraveghetori din Prahova nu s-au plictisit deloc în timpul evaluării la Română, scrie Telegrama, care citează câteva dintre perlele absovenților de liceu. Publicația redă câteva dintre frazele memorabile ale elevilor prahoveni.

„Eu nu am jurnal pentru că jurnalul este pentru fete mici”, a răspuns un elev de la seral, în vârstă de 40 de ani, întrebat despre importanța unui asemenea carnețel de însemnări personale. Un alt licean este de părere că un text este descriptiv pentru că „autorul îmi prezintă ca să văd niște imagini auditive și nu numai”, iar un altul dovedește că nu știe să definească ce înseamnă receptor. Întrebat „cine poate fi receptorul acestui text”, absolventul a opinat: „Receptorul este o femeie foarte frumoasă”

Alte perle:

  • „Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primește politicos, dar cu obraznicie, și-l face în tot felul, ca pe o albie de porci”
  • „Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia, împreună cu umbra sa”
  • „Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia”
  • „Mulțimile de boieri exploatatori își țineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau și îi ușurau de bani în toate baladele”
  • „Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu”.

Misterul nu trebuie lămurit, ci încâlcit. Ce au scris liceenii din Moldova în tezele lor

Perle de la BACALAUREAT 2012 au adunat și profesorii de peste Prut. Prime.md trece în revistă câteva dintre mostrele adunate de dascăli la sesiunea din acest an:

  • „Limba română este curgătoare și se întinde peste mări și țări”
  • „Eu și cartea suntem două zări îndepărtate”
  • „Ionuț Striveț” și „Corola de minuni a lumii” a fost scrisă de Lucian Blaga
  • „Ilie Moromete și-a trimis feciorii la curtea împăratului”
  • „Misterul nu trebuie lămurit, ci înnodat, încâlcit”
  • „Sărmanul Dionis” tema ovarului este irezistibilă”
  • „Iubirea-i ca focul, până nu-i pui un băț, nu arde”.

Tot la BAC 2012, doi absolvenți au mărturisit și care este lectura lor preferată: „Nu am o carte preferată, dar m-a impresionat Abecedarul”, a scris unul dintre ei, în timp ce un altul a punctat: „Cartea mea de suflet este Constituția”