BACALAUREAT 2013. Au început examenele la proba competențe digitale. Ce subiecte au primit liceenii la BAC 2013

Publicat: 18 06. 2013, 07:24
Actualizat: 22 10. 2014, 09:08

BACALAUREAT 2013. Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a au început proba de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenului de BACALAUREAT 2013. Examenul durează până pe  21 iunie, până când rând pe rând elevii în laboratorul de informatică și vor demonstra că știu să utilizeze calculatorul. Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre BAC 2013 – probele orale, probele scrise, calendar, subiecte și REZULTATE BACALAUREAT 2013.

Dintre cei 139.946 înscriși la probele de evaluare a competenețelor de la examenul de BAC 2013  9.601 de candidați și-au echivalat examenul prin certificatele de tip ECDL.

Însă, proba de evaluare a competențelor digitale nu a fost chiar așa de simplă cum credeau unii absolvenți de clasa a XII-a din Capitală. Elevii care au spus că subiectele nu au fost neapărat grele, ci mai degrabă a fost mult de scris, iar dacă rezultatele nu contează pentru nota finală de la BACALAUREAT 2013, atunci timpul pentru examen este practic pierdut.

Mediafax Foto// Andreea Alexandru

Absolvenții de clasa a XII-a de la Colegiul Sfântul Sava, din apropierea Ministerului Educației, au venit la examen începând cu ora 12, chiar dacă examenul a început efectiv cu o oră mai târziu. Până au fost verificați, până și-au deschis computerele și au primit fișele de examen timpul a trecut foarte repede.

Mai greu au trecut cele 90 de minute, cât le-au fost acordate pentru rezolvarea subiectelor.
„Am avut de accesat niște date de pe internet despre vitamine. Apoi am avut de lucrat în office. Au fost și teorie, și exerciții grilă. Am stat mai mult pentru că am vrut să verific, a fost multă teorie”, a spus Simona Tudor de la XII-a B.
Alți trei colegi de-ai ei tocmai au ieșit din examen, dar nu vor să mai vorbească despre informatică. „Am stat până acum în sală, ce să mai vorbim. Este un examen plictisitor și inutil. Măcar de-ar conta pentru examen”, a spus unul dintre băieți.

La Liceul George Călinescu din Capitală, din apropierea Ambasadei Franței, elevii spun că subiectele au fost ușoare, dar au cuprins toată materia. „Am primit de căutat informații despre vitamine. A fost ușor, dar poate prea stufoase subiectele, cam din toată materia. Cred că ar fi fost mult mai bine să facă parte din Bacalaureat. La un moment dat ne plictisisem de atâta scris, a fost și foarte cald”, a spus Anca Bălan de la Liceul George Călinescu.

Proba de evaluare a competențelor digitale se va încheia pe 21 iunie, când vor fi examinați ultimii elevi. Ministerul Educației va publica rezultatele finale de la nivel național cel mai devreme sâmbătă.

Candidații nu vor primi note, ci un punctaj care va arăta care este nivelul de competență, maximum 100 de puncte. La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcție de punctajul obținut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competență digitală a candidatului: 0-25 de puncte: utilizator începător; 26-50 de puncte: utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte: utilizator avansat; 75-100 de puncte: utilizator experimentat.
Probele scrise ale examenului de BACALAUREAT 2013 încep pe 1 iulie, cu proba scrisă de limba română.

CE URMEAZĂ LA BACALAUREAT 2013:

17 – 21 iunie 2013 – Evaluarea competențelor digitale

25 – 28 iunie 2013 –  Evaluarea competențelor lingvistice – limbi străine

1 iulie 2013 –  Limba și literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 –  Limba și literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale