Băsescu a inaugurat la Istanbul Muzeul Dimitrie Cantemir

Publicat: 15 02. 2012, 09:50
Actualizat: 14 03. 2012, 09:55
Președintele Traian Băsescu a inaugurat, luni, la Istanbul, Muzeul Dimitrie Cantemir, aflat în clădirea din cartierul Fener, unde cărturarul a locuit.

Președintele Traian Băsescu a inaugurat, luni, la Istanbul, Muzeul Dimitrie Cantemir, aflat în clădirea din cartierul Fener, unde cărturarul a locuit.

Casa memorială se află pe o străduță îngustă și aglomerată din districtul Fati al cartierului Fener din Istanbul.

Sub un soare arzător, Băsescu, alături de Horia Roman Patapievici, de primarul districtului, primarul Istanbului și de șeful delegației Comisiei Europene în Turcia au rostit câteva cuvinte despre cărturarul Dimitire Cantemir, despre rolul său în păstrarea culturii vremii sale, despre contribuiția financiară a Comisiei Europene la restaurarea locului și despre relațiile istorice, culturale, politice și economice dintre poporul român și poporul turc.

Patapievici și Băsescu au spus despre Cantemir că a fost o punte între două civilizații, cea europeană și cea orientală și între două popoare, cel român și cel turc.

Șeful statului a dezvelit, de asemenea, placa memorială dedicată lui Dimitrie Cantemir și a semnat în cartea de onoare a muzeului.

El a tăiat, alături de primar, panglica de inaugurare a muzeului.

Traian Băsescu a donat muzeului un portret al lui Dimitrie Cantemir semnat de pictorul Henri Mavrodin.

La eveniment a participat și reprezentantul BNR Eugen Dijmărescu, care a donat o emisiune de monede a BNR dedicată cărturarului român. (Mediafax)