Băsescu a semnat rechemarea lui Sorin Ducaru, desemnat asistent al secretarului general NATO

Publicat: 09 09. 2013, 16:13
Actualizat: 20 03. 2017, 16:07

Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, rechemarea lui Sorin Ducaru din calitatea de ambasador, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă NATO, informează Președinția, menționând că rechemarea se face pentru că diplomatul a fost desemnat asistent al secretarului general NATO.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 9 septembrie a.c., Decretul privind rechemarea domnului Sorin-Dumitru Ducaru din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă NATO. Rechemarea domniei sale se face pentru că a fost desemnat în funcția de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente”, informează Președinția.

Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, în mai 2013.

Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe.

Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia și șapte șefi de divizii cu rang de ASG/Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul pozițiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul țărilor membre, ocuparea funcțiilor de șefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competențe deschis candidaților din rândul țărilor membre.

Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înființată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea și promovarea politicilor și programelor Alianței vizând răspunsurile la amenințările de securitate ale secolului XXI. În cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apărării cibernetice, securității energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, precum și capabilitatea de analiză strategică a Alianței.