Băsescu: Politicul să înțeleagă că justiția e intangibilă privind traficul de influență

Publicat: 29 03. 2013, 12:37
Actualizat: 28 07. 2014, 19:40

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul avocaților, că politicul trebuie să înțeleagă că justiția, cu cei trei piloni ai ei – judecători, procurori, avocați – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influență, informează Mediafax.

„Sunteți avocați și cred că v-ați săturat și dumneavoastră auzind la televizor cui i s-au mai făcut dosare politice. Știți foarte bine că în ele nu există nimic politic. Eu nu știu un dosar care să fi fost făcut la comandă. În schimb, știu foarte mulți politicieni care cred că se mai poate interveni în dosare în justiția din România, că se mai poate interveni la un judecător sau un procuror”, a spus Băsescu, în intervenția sa la Congresul avocaților.

Președintele a apreciat că, „dacă avem o restanță în evoluția mentalității cuiva, această restanță este la politicieni”.

„Ei încă mai cred că justiția se face cu influență, că se aranjează decizii ale judecătorilor cu influență. V-o spune un om care trăiește pe pielea lui această intenție de trafic de influență, chiar în discuții cu președintele, din partea unor politicieni”, a adăugat el.

Potrivit președintelui Băsescu, „primul lucru la care trebuie să ajungem atât de repede cât se poate este schimbarea mentalității politicului”.

„Politicul trebuie să înțeleagă faptul că justiția, cu cei trei piloni ai ei – judecător, procuror, avocat – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influență, al influențării deciziei”, a menționat Traian Băsescu.

Președintele: Vă garantez că nu voi accepta niciodată în România măsuri ca în Cipru

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că garantează că nu va accepta niciodată luarea în România a unor măsuri de genul celor luate în sistemul bancar din Cipru.

„Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum câțiva ani. Și cel puțin în ceea ce mă privește vă garantez că niciodată nu voi fi adeptul unor astfel de măsuri sau nu voi accepta astfel de măsuri în România”, a afirmat șeful statului.

El a mai spus că situația din Cipru arată că „adesea putem să punem sub semnul întrebării principiile pe care le-am afirmat ani de zile”.

Șeful statului a mai arătat că la nivelul UE sunt state care nu mai acceptă să plătească pentru alte state și că în curând, peste doi, trei ani, este posibilă o revizuire a tratelor UE care să afirme diferența între statele performante și cele neperformante, iar România în acest context trebuie să accelereze procesul de integrare atât în zona euro, cât și în spațiul Schengen, precum și consolidarea statului de drept.