Basorelief din secolele II-III epoca romană, furat din Muzeul de Istorie Constanța

Publicat: 15 02. 2012, 10:16
Actualizat: 19 07. 2012, 22:31
Polițiștii constănțeni anchetează furtul unui basorelief din Muzeul de Istorie Constanța, o piesă de tezaur datată din secolele II-III, epoca romană, și care reprezenta un cavaler trac.

Polițiștii constănțeni anchetează furtul unui basorelief din Muzeul de Istorie Constanța, o piesă de tezaur datată din secolele II-III, epoca romană, și care reprezenta un cavaler trac.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliție Județean Constanța, Crina Chirea, a declarat, marți, că furtul, care a avut loc în 6 august, este cercetat de polițiștii de la Compartimentul Patrimoniu, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Constanța.

"În ziua respectivă, a fost o vizită organizată a unui grup de turiști români. Se verifică dacă piesa a fost furată de o persoană din acest grup sau altcineva s-a infiltrat", a declarat Crina Chirea.

Zaharia Covacef, specialist în cadrul Muzeului de Istorie Constanța, a precizat că piesa era expusă în sala 6 a muzeului, la etajul 1, în colecția de artă sculpturală, alături de alte obiecte din marmură descoperite de-a lungul timpului în Dobrogea. Basorelieful avea 33 de centimetri lungime, 27 de centimetri înălțime, cinci centimetri grosime, se afla într-o bună stare de conservare, deși era spart pe o latură și în partea de sus. Era din marmură și reprezenta un cavaler trac, fiind descoperit în anul 1965, în urma unor săpături în localitatea Fântânele. Era datat secolele II – III, epoca romană.

Un motiv pentru care a fost posibil furtul este că nu sunt destui supraveghetori pe etaj, fiind cel mult trei persoane care trebuie să răspundă de toate cele șase săli. Muzeul nu este prevăzut cu camere de supraveghere decât pe holuri.

Valoarea basoreliefului nu este actualizată din 1965, când a fost înregistrată cu 1.000 lei. O piesă asemănătoare a fost evaluată într-un catalog din Bulgaria la circa 6.000 de dolari, dar o licitație ar putea duce la un preț mult mai mare. Basorelieful este dat în urmărire la frontiere. (Mediafax)