Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, despre presiunea imensă de la ATI: „Cancerul nu aşteaptă! Nu vreau să ajungem să alegem între un pacient oncologic şi unul cu COVID”

Publicat: 03 11. 2020, 17:34
Actualizat: 03 11. 2020, 19:15
Foto: Mediafax

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, deplânge presiunea din secția ATI a spitalului pe care îl conduce, din cauza lipsei specialiștilor, medici și asistenți.

Situația devine tot mai apăsătoare, pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor de COVID este în continuă creștere, spune aceasta.

Pe termen scurt, criza de personal ar putea fi rezolvată, adaugă managerul de la ”Marius Nasta”, prin sesiuni de training, coordonate, eventual, de Ministerul Sănătăţii.

Într-un reportaj realizat în secția COVID de la ”Nasta”, publicat azi în Libertatea, managerul institutului a explicat că este îngrijorat pentru pacienții cronici cu boli pulmonare, care nu se pot trata în altă parte decât în acest spital.

Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge în situaţia de a alege între un pacient oncologic şi un pacient cu COVID. Cancerul nu aşteaptă. La fel, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de paturi la ATI. Spre deosebire de pacienţii cu COVID, ei nu pot primi ajutor la Terapie Intensivă la alte spitale din Capitală”, a declarat Beatrice Mahler pentru reporterii Libertatea.

Medicul spune că ar ajuta dacă și alte spitale ar primi în secțiile de Terapie Intensivă bolnavi de COVID.

Paturi la ATI ar fi, dacă toate spitalele din Bucureşti ar fi de acord să pună umărul. Dacă ar ceda câte zece la sută, să zicem, din paturile lor de ATI, ar scădea presiunea pe noi”, mai spune Beatrice Mahler.

Managerul de la ”Marius Nasta” atrage atenția și asupra lipsei personalului specializat pentru Terapie Intensivă. Și nu doar cea a medicilor, ci și a asistenților. Facultăţile de profil din România pregătesc doar asistenţi generalişti.

Pentru ATI, e nevoie de un tehnician care să ştie să folosească aparatele, să aibă empatie pentru pacient. Să ai dorinţa să ajuţi, dar să ai şi abilitatea tehnică, să ai şi milă, dar şi curaj, pentru că mila se termină când trebuie să faci loc curajului de a ajuta pacientul. Să ştii că ce faci tu, chiar dacă-l doare, e o intervenţie pentru viaţă”, afirmă medicul Mahler.

Bilanț coronavirus: Nou record de infectări și decese în România în ultimele 24 de ore

România a înregistrat un nou record de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor făcute publice marți de Grupul de Comunicare Strategică.

Astfel, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.733 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Totodată, România a înregistrat și un record în ceea ce privește numărul de decese raportate în 24 de ore: 120.

În total, numărul de cazuri înregistrate până în prezent în România a ajuns marți la 258.437. Până acum, 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cele 120 de persoane decedate (70 de bărbați și 50 de femei) erau internate în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 34 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 37 decese la categoria de peste 80 de ani.

114 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Numărul total al deceselor provocate de COVID-19 se ridică acum în România la 7.273.

Tot marți a fost înregistrat și un record negativ în ceea ce privește numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. Astfel, 974 de persoane sunt la ATI în acest moment din cauza infectării cu SARS-CoV-2.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.305.309 teste. Dintre acestea, 30.336 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.698 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.638 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 103 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 noiembrie.