Bilanț după codul roșu de inundații: Intervenții în 332 gospodării, 81 persoane evacuate

Publicat: 22 05. 2019, 09:18

„În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 45 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben care au vizat averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide și creșteri de debite. În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 32 localități din 10 județe (Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Sibiu, Sălaj și Satu Mare)”, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pompierii au ajutat la evacuarea apei din 332 gospodării, precum și la curățarea de aluviuni și facilitarea scurgerii apei pentru 35 poduri și podețe.

„Cel mai grav afectat a fost județul Bistrița-Năsăud, unde s-au înregistrat inundații în 13 localități. Având în vedere nivelul apei din curți, 81 de persoane din localitățile Bistrița și Budacu de Jos au fost evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuințe după retragerea apelor. De asemenea, alte 5 persoane din localitatea Valea Tureacului au fost evacuate preventiv la rude din cauza unei alunecări de teren care le pune în pericol locuința”, mai arată sursa citată.

Totodată, pe timpul furtunii, circulația feroviară a fost blocată temporar pe tronsonul de cale ferată Sărmășag – Zalău din județul Sălaj, iar circulația rutieră a fost afectată temporar pe trei drumuri județene (DJ 110B/SJ, DJ 109K/SB, DJ 105/SM) și un drum comunal (DC9/CV).

Codurile roșu și portocaliu din județele Bistrița-Năsăud, Constanța și Sălaj, au fost anunțate prin sistemul RO-ALERT.

Potrivit IGSU, miercuri dimineață mai sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor doar în județul Bistrița-Năsăud. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

„Totodată, sunt atent monitorizate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologilor, fiind amenajate baraje din saci de nisip, dar și alte lucrări de apărare la inundații care să nu permită pătrunderea apei în gospodării. În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din țară, atragem atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, informează IGSU.