Boc: Ministrul Culturii este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern

Publicat: 17 03. 2013, 14:27
Actualizat: 31 07. 2014, 15:52

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că ministrul Culturii, Daniel Barbu, „este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern”, pentru că nu poate asigura o competiție corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, pentru obținerea căruia concurează și municipiul.

Emil Boc a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că ministrul Culturii, Daniel Barbu, „este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern”.

„Sfidează regulile europene ale competiției corecte și atacă Clujul în mod absolut nepermis. Un asemenea ministru nu poate asigura o competiție corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 pentru care candidează și municipiul Cluj-Napoca”, a spus Boc.

De asemenea, într-o postare pe o rețea de socializare, președintele Asociației „Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021”, Florin Moroșanu, a cerut demisia ministrului Culturii pe motiv că acesta „s-a antepronunțat” în favoarea unuia dintre orașele intrate în competiție.

„Cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, în urma declarației sale de susținere a Timișoarei pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, pentru următoarele trei motive: nerespectarea legislației europene privind Capitalele Culturale Europene, împiedicarea desfășurării concursului prin antepronunțarea în favoarea unuia dintre orașele intrate în competiție și pentru că este un individ care disprețuiește competiția onestă. În conformitate cu legislația europeană actuală, Guvernul țării este cel care organizează concursul pentru desemnarea orașului care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în concordanță cu normele juridice în vigoare”, arată Moroșanu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Timișoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al orașului să fie de nerefuzat.

„Obiectivul pentru mine, personal, ca și pentru prietenii mei din Timișoara, fie că îi servesc pe timișoreni la primărie, fie la București în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura orașului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteți bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că orașul e splendid ca sit, ci și că este unic în Europa. Dumneavoastră știți mai bine care sunt instituțiile Timișoarei, e vorba și de instituțiile de cultură, de muzeele din Timișoara (…)”, a declarat Barbu.

Întrebat dacă la fel promite lobby și în alte orașe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în orașele contracandidate.

„Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o mașinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte orașe din Romania”, a spus el.

Municipiul Timișoara a intrat oficial, în 20 decembrie 2012, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunțul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanța zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timișoara se declara primul oraș liber de comunism.

Până acum și-au manifestat intenția de a candida orașele Arad, Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Sfântu Gheorghe și Iași.

 

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro