Bolnavii de scleroză din România au acces doar la 7 tratamente din 13, câte sunt la nivel european

Publicat: 29 09. 2017, 22:52
Actualizat: 26 03. 2019, 02:41

„O problemă cu care ne confruntăm este cea a actualizării listei de tratament, care, în UE din care și noi facem parte, sunt accesibile 13 terapii, ori în România sunt accesibile de abia șapte. Nădăjduim că la începutul anului viitor vom avea încă trei terapii așadar reducând acest handicap de accesibilitate la tratament așa cum este în UE, numărând peste 10 terapii în programul național de tratament. În momentul de față, sunt 3.930 de pacienți incluși în programul național de tratament dintr-un total de peste 10.000 de pacienți estimați în România”, a declarat directorul executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România, Laurențiu Lazăr.

Potrivit Asociației de Scleroză Multiplă din România, în România există doar 13 centre specializate pentru tratarea sclerozei multiple, menționând că este necesară construcția unor noi centre.

„Sute de pacienți, care fac sute de kilometri la clinicile cuprinse acum în programul național de tratament, 13 în țară, la Iași, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, Oradea sau București. Pacienții, care sunt în alte județe care ar putea să beneficieze acolo de tratament se deplasează sute de km având în vedere că majoritatea sunt cu un buget social. A doua problemă este cea legată de transferurile la noile centre pentru că după desfințarea comisiilor de autorizare a dosarului de intrare pe tratament, care au fost la MS până în iarnă, acum clinicile au avut o oarecare rezervă să facă un transfer către alte centre dintr-o temere administrativă pentru că programul era foarte stufos, foarte centralizat, dar încetul cu încetul vor încerca să facă această problemă mai simplă”, a adăuga Laurențiu Lazăr.

Ministrul Sănătății a anunțat că vor fi acreditate și alte centre.

„De la începutul acestui an am ridicat gradul de acces al pacienților la tratament prin desființarea comisiilor. În mod specific pentru pacienții cu scleroză multiplă am reglementat modul în care aceștia pot să fie transferați de la un centru la altul în așa fel încât să poată fi tratați în centrele cele mai apropiate de domiciliu, (…) vom acredita și alte centre, iar dacă este nevoie vom modifica și reglementarea cu privire la acreditarea acestor centre. Programul acesta de tratament pentru scleroză multiplă nu este un program derulat de MS, însă ceea ce pot să vă spun este că anul trecut au fost tratați în jur de 3.000-3.500 de pacienți, iar în acest an din estimările pe care le avem noi, numărul de pacienți tratați ajunge la 4.000. Se vede că a crescut accesul pacienților la aceste tipuri de tratament. Terapia costă în jur de 32.000 lei pentru un pacient”, a explicat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special măduva spinării, nervii optici și creier. Scleroza multiplă poate provoca dificultăți în controlul muscular, în echilibru, tulburări de vedere și ale functiilor mentale.