BOR susține că are relații civilizate cu partidele, dar rămâne neutră politic

Publicat: 04 08. 2014, 16:17
Actualizat: 19 05. 2015, 08:21

Patriarhia precizează că acest comunicat a fost remis după ce în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 au fost făcute referiri „nedrepte și nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române și au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale”.

În acest context, Patriarhia Română reamintește că BOR cooperează cu autoritățile de stat centrale și locale pentru împlinirea binelui comun în societate și are relații civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. „Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credința sau convingerile religioase ale candidaților în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod și dezaprobată de credincioși”, a precizat sursa citată.

Prin același comunicat, Patriarhia Română face apel la reprezentanții clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidențiale din toamnă să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, „potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației”.

Potrivit Pariarhiei, prioritățile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt „lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor și a bolnavilor, activități educaționale și culturale în beneficiul comunităților românești din țară și străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia și din alte zone ale țării afectate de inundațiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică”.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat în 29 iulie, la Craiova, în fața Consiliului Național al partidului, reuniune în care și-a anunțat public decizia de a candida la Președinția României, că nu își dorește să fie acuzat că este român sau ortodox în țara sa.

„Nu cred că un candidat la funcția de președinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleași drepturi cu mine. Dar vreau un lucru și îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în țara mea. Așa m-am născut, așa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”, a spus Ponta.

El a arătat că, în opinia sa, un candidat la funcția de președinte trebuie să spună clar ce vrea să facă.

„Cred că am făcut foarte bine și în continuare trebuie să sprijinim Biserica și cultele religioase. Biserica și Armata sunt instituții fundamentale care au ajutat la fondarea și salvgardarea națiunii române și cred că merită respectate, sprijinite”, a adăugat Ponta, care a mai afirmat că are tot respectul nu doar pentru Biserica Ortodoxă, ci pentru toate celelalte culte.

Discursul lui Ponta a provocat reacții critice din direcția adversarilor PSD.

Astfel, deputatul PNL Petre Roman a comentat tema religiei în discursul lui Victor Ponta de lansare a candidaturii la prezidențiale, catalogând-o drept una „”foarte urâtă din toate punctele de vedere” și menționând că nu crede că îi va dăuna lui Klaus Iohannis în campania electorală.

La rândul său, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu i-a adresat lui Ponta o scrisoare deschisă, în care i-a transmis, „ca de la ortodox la ortodox”, că „nu e bine” să-și facă „temă de campanie din religia unui posibil contracandidat”.