Borbely, despre descentralizare: Ce amâni în România, de multe ori se îngroapă. S-o facem acum

Publicat: 24 10. 2013, 16:47
Actualizat: 07 02. 2016, 04:34

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că Uniunea va sprijini Guvernul când își va asuma răspunderea pe descentralizare, „în prima decadă a lunii noiembrie”, afirmând că aceasta va fi cea mai importantă decizie administrativă din ultimii zece ani și că trebuie făcută „acum”.

„Am căzut de acord că nu e timp și de aceea va veni Guvernul în Parlament cu asumarea răspunderii în prima decadă a lunii noiembrie, așa am ințeles, ca să poată să includă în buget, care și așa e întârziat, banii care sunt pentru descentralizare. Altfel nu se poate, altfel amânăm iarăși descentralizarea, cu un an sau jumătate de an. S-o facem acum! (..) Și atunci vom sprijini – dacă se vor adopta (propunerile – n.r.) în varianta finală – vom sprijini varianta Guvernului. Și vom sprijini și asumarea, în acest caz, pentru că altfel nu se poate introduce din 2014, de la 1 ianuarie. Și ceea ce amâni în România, de multe ori se îngroapă. Deci, mai bine o facem acum. În interesul cetățeanului”, a spus Borbely, care a precizat că descentralizarea n-are legătură cu regionalizarea.

Laszlo Borbely a declarat că descentralizarea va fi „cea mai importantă decizie administrativă din ultimii zece ani”, pe care Uniunea o solicită din 1990 încoace.

„Văd că se vorbește așa, că baronii locali, că nu știu ce. Va fi cea mai importantă decizie administrativă a guvernelor care s-au perindat în ultimii zece ani, o spun cu cea mai mare responsabilitate. Nu din cauza noastră nu s-a făcut. Noi din ’90 încoace suntem plictisitori, că spunem același lucru: că trebuie descentralizare, subsidiaritate, autonomie locală, adusă decizia mai aproape de cetățean. Va fi cea mai importantă decizie administrativă din ultimii zece ani cel puțin, întrucât consiliile locale, consiliile județene știu cel mai bine ce trebuie pentru a deservi cetățeanul. Nu să fugi la București…”, a spus Borbely.

Acesta a comentat ironic că „marea descentralizare” făcută până acum la direcțiile de finanțe înseamnă că „dacă vrea cel din Miercurea Ciuc să cumpere o masă de birou, trebuie să fugă după aprobare la Brașov”.

Borbely a mai spus că Guvernul „a ascultat de UDMR” și a ținut cont de proiectul de lege al Uniunii, din luna iulie, astfel că „80-85 la sută e același”.

„Vedeți puțin, comparați. 80-85 la sută e același (proiectul – n.r.). Noi mulțumim Guvernului că a acceptat propunerile noastre. Am avut două discuții cu vicepremierul, o să avem și cu colegii. Au acceptat câteva propuneri pertinente ale UDMR, în plus față de ce e în lege”, a adăugat Borbely.

El a dat în continuare câteva exemple de propuneri „în plus”: 70 la sută din taxa de viciu colectată într-un județ să îi rămână acestuia, pentru spitale și tot ce trebuie făcut în sănătate, dar și ca Direcțiile de Tineret să fie finanțate în continuare de stat, chiar și după 2015, nu de Consiliile Județene.

Borbely a adăugat că există și alte „amendamente” care au fost acceptate de ministere și speră că vor fi preluate și de Guvern, cum ar fi propunerea ca „AJOFM-urile și ceilalți” să nu „vină la raport” la Prefectură, ci la Consiliul Județean, întrucât acesta e „instituția aleasă”.

„Prefectul rămâne cu legalitatea, acum gata, nu mai are rost să cheme descentralizatele”, a conchis el.

Premierul Victor Ponta a anunțat, vineri, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susținerea majorității.

Duminică, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea ar susține proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale privind descentralizarea, cu unele modificări, mai ales referitoare la buget.