Brazi de Crăciun în GHIVECE. Direcția Silvică Bistrița protejează natura și NU TAIE pomi pentru comercializare

Publicat: 10 11. 2018, 13:42
Actualizat: 11 02. 2019, 15:48

Pentru a proteja pădurile și pentru a descuraja hoții de pomi de Crăciun, Direcția Silvică Bistrița nu mai vinde copaci tăiați din pădurile din Bistrița-Năsăud în perioada sărbătorilor de iarnă. Singurii brazi tăiați, vânduți de Direcția Silvică, provin din confiscările făcute de autorități.

Conducerea Direcției Silvice Bistrița a stabilit, în urmă cu câțiva ani, că singurii brazi care se vor vinde în perioada Crăciunului să fie cei în ghiveci, la pepiniera de la Bistrița existând o specie deosebită de molid, adusă din America, care crește și se comercializează numai aici.

Bistrițenii găsesc în piețe doar brazi tăiați care provin din confiscări sau aduși de ocoalele silvice private, însă s-au obișnuit cu inițiativa Direcției Silvice și în marea majoritate cumpără brazi în ghiveci pe care îi pot folosi ani la rând.

„Conducerea Direcției Silvice Bistrița a hotărât în urmă cu câțiva ani să nu mai comercializeze pomi de Crăciun tăiați din pădurile din Bistrița-Năsăud. În cea mai mare parte se comercializau molizi, brăduții fiind o specie sensibilă, care cresc extrem de greu. Anul acesta prețul unui pom de Crăciun care va fi scos la vânzare pornește de la 48 de lei dacă este cu balot de pământ la rădăcină și pe care omul poate să îl pună în ghiveci sau chiar în curte și 68 de lei dacă îl cumpără de la noi direct în ghiveci. În fiecare an comercializăm pe lângă pomii din pepiniera proprie și aproximativ 200 de pomi proveniți din confiscări”, a declarant pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bistrița, Adriana Bartha.

 

 

Cei care vor să aibă de sărbători un pom special îl găsesc la Bistrița, Direcția Silvică crescând și comercializând o specie deosebită de molid, unică în țară. Silvicultorii spun că molizii sunt cel mai des întâlniți pomi de Crăciun, un brad având nevoie de foarte mulți ani pentru a ajunge la dimensiunea dorită pentru sărbătorile de iarnă.

 

 

„Pe piață au apărut în ultimii ani foarte mulți brăduți din vest, destul de ieftini. Noi avem însă o specie de molid deosebită, o specie de molid înțepător, argintiu, care în arealul natural crește numai în America. Este o specie exotică, nu acel brad obișnuit românesc. Bradul crește foarte greu. Are nevoie de 7 ani în pepinieră, în solarii, umbrit și apoi în câmp mai stă încă 10 – 15 ani pentru a ajunge la înălțimea agreată de toată lumea ca  pom de Crăciun. Pentru acești brazi costurile sunt foarte mari ca să îi cultivăm. Brazii sunt o specie extraordinar de sensibilă, le trebuie umbră, un sol profund. Molidul este o specie care crește și pe un sol mai superficial, cu piatră, pe versanți”, a spus Adriana Bartha.