BRD: O creștere economică de 1-1,5% în acest an ar fi o revenire sănătoasă

Publicat: 16 02. 2012, 10:11
Actualizat: 28 02. 2012, 08:36
Limitarea creșterii economice undeva la 1,5% ar reprezenta o revenire sănătoasă, după corecția abruptă din 2009, consideră economistul șef al BRD, Florian Libocor.

Limitarea creșterii economice undeva la 1,5% ar reprezenta orevenire sănătoasă, după corecția abruptă din 2009, considerăeconomistul șef al BRD, Florian Libocor.

„Știu că există estimări pentru o creștere de 2-3%, poate și 4%.M-ar bucura să fie doar 1-1,5% pentru 2010, nu pentru că esteestimarea BRD, ci pentru că ar însemna o revenire și o creșteresănătoasă”, a spus Libocor.

El crede că România va urma cu o anumită întârziere trendul din UE,dar va închide 2010 cu o creștere dublă față de media europeană,estimată la 0,7%.

Creșterea de 1,5% prognozată pentru acest an presupune un avans de1% în industrie și de 2% în comerț, în timp ce construcțiile vorcontinua să scadă, cu 5%.

Pentru 2011, prognoza BRD indică o creștere economică de 3%, unavans similar la industrie și comerț, și o revenire în zonapozitivă a construcțiilor, respectiv un avans de 5%.

Libocor apreciază că nicio economie nu poate să crească doar dinexporturi, fără să se bazeze și pe consumul intern. Pentru acest aneste anticipată o revenire a consumului de 2,3%.

Printre factorii pozitivi care vor determina revenirea economiei,Libocor a enumerat scăderea dobânzilor, stabilitatea politică,reluarea acordului cu FMI și CE, o revenire a consumului,acompaniat de exporturi, reducerea percepției de risc și corecțiadeficitul de cont curent operată anul trecut.

Pe de altă parte, economistul șef al BRD indică ca factori de riscinsolvența în creștere, contractarea pieței muncii, refacereaîncrederii într-un ritm lent, lipsa proiectelor pentru accesareafondurilor UE, eforturile de consolidare fiscală și economiasubterană.

Atât Guvernul, cât și FMI au o prognoză centrală de 1,3% pentrucreșterea economiei în acest an.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro,pachetul total de finanțare externă, de la Fond, Uniunea Europeană,BM și BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printrecriteriile impuse României pentru virarea tranșelor de bani de lainstituțiile financiare internaționale se numără și îndeplinireaanumitor ținte pentru deficitul bugetar.

Mediafax