Budăi spune că bugetul poate susține creșterea pensiilor: Avem spațiu bugetar

Publicat: 26 06. 2019, 22:09

„Noi discutăm pe trei paliere aici: resursele financiare, influența plății pensiilor în PIB. Aici e un element important și colegii noștri nu știu, la noi este de două ori sub minimul mediei Uniunii Europene influența plăților în PIB. La noi e undeva la 6. În UE e între 12 și 15% din PIB. Deci avem spațiu bugetar, putem face acest lucru (bugetul poate acoperi creșterea pensiilor, n.r.). Noi discutăm de bugete anuale, nu de bugete multianuale. Dar ce ne-a încurajat pe noi. Pe măsurile impuse și introduse de noi ne uităm, de exemplu, că anul trecut de la un deficit de 18 miliarde am ajuns la un deficit de 4, 2miliarde. A fost un salt foarte mare”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena3.

Întrebat dacă se așteaptă ca legea pensiilor să fie atacată la CCR, Budăi a răspuns: „Dacă mergem pe a pune bețe-n roate, cum spune românul, da, mă aștept să fie atacată. (…) a prima examinare nu a căzut. Știm cu toții că nu au fost declarate nici măcar alineatele articolelor neconstituționale ci s-a cerut clarificarea lor. (…) Îmi doresc ca domnul președinte să promulge legea să putem să ne apucăm de treabă. Eu sper ca domnul președinte să înțeleagă că suntem într-un moment important al sistemului de pensii și părinții și bunicii noștri merită acest lucru”.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR.

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru” și 70 de abțineri.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.