Bugetul ministerul Sănătății, suplimentat cu peste 160.000 de euro pentru programul de chirurgie neonatală și infantilă

Publicat: 11 07. 2013, 18:28
Actualizat: 20 05. 2015, 22:01

Guvernul a suplimentat, printr-un HG, bugetul ministerului Sănătății cu suma de 721.000 de lei, echivalentul a peste 160.000 de euro. Banii provin de la Fondul de Rezervă și vor fi folosiți pentru realizarea primei faze a programului de cooperare pentru dezvoltarea capabilităților de chirurgie cardiacă neonatală și infantilă din România, care constă în specializarea unui grup de medici români în chirurgie cardiacă neonatală și infantilă.

Din suma inițială, 255.000 de lei sunt destinați cheltuielilor de diurnă pentru personalul medical specializat român care va participa la programul de formare profesională în Italia. De asemenea, 150. 000 de lei vor fi folosiți pentru asigurarea cheltuielilor legate de transportul internațional, transportul intern, cazare și masă.

Proiectul de dezvoltare a capabilităților de chirurgie cardiovasculară neonatală și infantilă în România va fi realizat de către Ministerul Sănătății, prin Compartimentul Medicină de Urgență, în parteneriat cu I.R.C.C.S. Policlinico

San Donato și cu Asociația „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association”, Italia.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura co-finanțarea proiectului general cu o sumă estimată de 865.000 Euro.

Pentru primele 6 luni, în care se dorește evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilităților și demararea implementării proiectului, este necesară o finanțare guvernamentală, datorită faptului că proiectul trebuie inițiat cu celeritate, în iulie 2013, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar începând cu ianuarie 2014.

„Una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din România este reprezentată de mortalitatea infantilă, în prezent România având cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană. Malformațiile congenitale reprezintă a treia cauză de deces pentru copii cu vârsta sub un an, după afecțiunile perinatale și boli ale sistemului respirator. Mortalitatea infantilă  atorată malformațiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an”, se arată în nota de fundamentare atașată Hotărârii de Guvern.

„Obiectivul general al acestui proiect este scăderea mortalității neonatale și infantile datorată malformațiilor cardiace congenitale. Obiectivul specific este îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate și a calității acestor servicii pentru noi-născuți și copii cu vârste sub 1 an, cu malformații congenitale cardiace”, mai scrie în documentul mai sus menționat.