Bugetul Ministerului Muncii și cel al asigurărilor sociale de stat, avizate cu unanimitate

Publicat: 11 12. 2015, 12:10
Actualizat: 11 12. 2015, 14:25

Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2016 a fost votat în unanimitate, niciunul dintre cele șapte amendamente, majoritatea propuse de PSD, nefiind aprobat.

Și bugetul asigurărilor sociale de stat a fost votat în unanimitate, în forma propusă de Guvern.

După prezentarea bugetului Ministerului Muncii, ministrului Ana Costea i s-a cerut să ia în calcul ca, măcar în anul 2016, personalul medical care și-a desfășurat activitatea într-un ritm susținut pentru victimele din clubul Colectiv să fie remunerate corespunzător pentru orele suplimentare lucrate.

De asemenea, parlamentarii au întrebat-o pe Ana Costea dacă în construcția bugetară se regăsesc sume pentru susținerea centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, respectiv pentru cele în care înainte au funcționat spitale.

Ministrul Muncii a răspuns că pentru personalul medical implicat în salvarea persoanelor rănite în clubul Colectiv a discutat deja cu ministrul Sănătății, dar și cu Ministerul Finanțelor, și se lucreză pentru găsirea unei posibilități, astfel încât personalul medical să fie recompensat pentru activitatea desfășurată.

Referindu-se la căminele pentru vârstnici, Ana Costea a precizat că MMFPSPV a prevăzut în buget finanțarea acestor servicii, cu 14 milioane de lei.

Totodată, ea a arătat că aceste cămine au fost finanțate printr-un program european care s-a încheiat în luna octombrie, iar consiliile județene aveau obligația să facă solicitări de prelungire pentru a asigura funcționarea lor. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, în unele cazuri, Ministerul Muncii a transmis o scrisoare Ministerului Finanțelor prin care se solicită găsirea unei soluții, propunerea MMFPSPV fiind asigurarea finanțării din fondul de rezervă.

„Așteptăm răspuns de la Ministerul de Finanțe”, a completat Ana Costea.

Fostul ministru al Muncii Rovana Plumb a întrebat-o pe Ana Costa ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie și care este viziunea ei privind creșterea acestuia, menționând că PSD nu va renunța la majorarea acestuia la 1.200 de lei la începutul anului 2016, având în vedere că este un instrument de combatere a sărăciei.

„Care este motivul real pentru care nu s-a aplicat această măsură? Sunt niște dezechilibre majore în sistemul de pensii și același lucru se întâmplă și în domeniul salarizării. Ce perspective are legea salarizării pentru a echilibra aceste dezechilibre?”, a întrebat Rovana Plumb.

Ministrul Ana Costea a spus că vineri, la ora 13.00, împreună cu premierul, se va întâlni cu confederațiile sindicale, pentru a discuta acest lucru. Aceasta a amintit că, în același timp, la solicitarea IMM-urilor, care au semnalat o grevare cu privire la majorarea cuantumului prevăzut inițial pentru salariul minim din ianuarie 2016, s-a decis efectuarea unui studiu de impact.

„Problema este pe agenda Guvernului, se demarează procedura instituțională și, când ajungem la o concluzie, ne vom întoarce și vă vom comunica. Cu privire la sistemul de pensii, există într-adevăr aceste dezechilibrre, iar proiectul Legii salarizării este la Ministerul Muncii. Premierul a decis să ne uităm pe el și intenționăm ca în luna februarie să putem începe discuțiile, inclusiv cu dumneavoastră, pe acest proiect, care sperăm să fie adoptat în cursul anului viitor. Intențioa este să demarăm dezbaterea pe această temă, să reluăm consultările cu partenerii sociali și cu grupurile parlamentare. Din punctul meu de vedere, sunt legi de securitate națională sau, dacă vreți, acte normative strategice pentru o țară”, a mai spus Ana Costea.