Bulgaria are nevoie de mai mult de doi procurori europeni delegați

Publicat: 27 10. 2020, 17:05
Actualizat: 06 04. 2021, 14:25
Procurorul general adjunct al Bulgariei Krasimira Filipova. Foto: bta.bg

Procurorul european Laura Kövesi a ținut o întâlnire prin videoconferință cu procurorul general adjunct al Bulgariei Krasimira Filipova, relatează agenția bulgară de știri BTA

Doi procurori delegați la Parchetul European nu vor fi suficienți

Krasimira Filipova a reiterat poziția procurorului general Ivan Geshev că, având în vedere volumul de muncă viitor al Bulgariei, doi procurori delegați la Parchetul European nu vor fi suficienți.

Ea a subliniat că, pe lângă sincronizarea cu Parlamentul European, modificările preconizate la Codul de Procedură Penală și la Legea sistemului judiciar vor garanta, de asemenea, independența procurorilor europeni în activitatea lor.

Filipova a afirmat că Procurorul șef bulgar susține în principiu eforturile sale de a furniza personal și buget pentru funcționarea cu succes a organismului descentralizat al UE din Köveși și de a stabili un parteneriat activ și productiv în lupta împotriva infracțiunilor care amenință interesele financiare ale UE.

Cu această ocazie, procurorul general adjunct a felicitat-o ​​pe Laura Köveși pentru începerea oficială a lucrărilor Parchetului European, unde Procurorul General al UE și procurorii delegați de statele membre au preluat oficial funcția la o ceremonie oficială desfășurată la Curtea de Justiție pe 28 septembrie. Printre procurorii delegați de statele membre se numără reprezentantul bulgar Teodora Georgieva.

Parchetul European este un organism independent al UE responsabil cu ancheta, urmărirea penală și sesizarea în instanță a autorilor infracțiunilor care amenință interesele financiare ale UE. Funcționarea sa este organizată la nivel central și descentralizat. Activitatea sa la nivel central este desfășurată de Parchetul Central European al Procuraturii din Luxemburg. Activitatea descentralizată este desfășurată de procurori delegați de statele membre care servesc în statele membre. Procurorul european urmărește infracțiunile din jurisdicția sa și acționează ca procuror în fața instanțelor competente din statele membre.

Laura Codruța Kövesi și cei 22 de procurori din cadrul Parchetului Europen pe care aceasta îl conduce au depus jurământul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, marcând astfel debutul oficial al EPPO, a cărei activitate va veni în completarea celei pe care o desfășoară Eurojust și OLAF.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).