Bușoi spune că este de acord cu o taxă clawback diferită pentru medicamentele generice

Publicat: 12 09. 2013, 15:48
Actualizat: 12 09. 2013, 15:48

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, a declarat că ar trebui să existe o departajare între taxa de clawback pentru medicamentele originale și pentru cele generice, odată cu introducerea noii liste de medicamente compensate.

„Împărtășesc opinia domnului ministru al Sănătății și a multor actori de pe piață, că ar fi corect, odată ce consumul va crește substanțial, din introducerea pe lista de medicamente compensate și gratuite a numărului mai important de molecule, o parte dintre ele fiind medicamente originale, să nu poarte povara acestui clawback și acestei actualizări, fără să aibă neapărat un beneficiu direct în acest domeniu, și cei din industria de medicamente generice”, a spus Cristian Bușoi, la Forumul Internațional de Sănătate organizat de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Președintele CNAS a precizat că, din punctul său de vedere, pare în regulă ideea unei taxe clawback diferite pentru medicamentele originale și cele generice, rămânând de văzut cum se poate pune în practică.

Bușoi a adăugat că, la nivelul Ministerului Sănătății, există un grup de lucru privind taxa clawback, la întrunirile căruia participă și un reprezentant al CNAS, dar deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie.

Președintele CNAS este de părere că anul viitor, dacă nu și în 2015, ar trebui să fie menținută taxa clawback în România, neexistând altă soluție bugetară.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, la Forumul Internațional de Sănătate, că unul din obiectivele urmărite prin parteneriatul semnat de Ministerul Sănătății și APMGR este revizuirea modului de calculare a taxei clawback, apreciind drept „o mare problemă” faptul că medicamentele generice, a căror pondere a scăzut din 2006 până în prezent, sunt taxate la fel ca celelalte, a căror pondere crește.

Ministrul a mai spus că această situație „absurdă” trebuie corectată „într-un termen foarte scurt”, și anume până la sfârșitul anului.

Eugen Nicolăescu declara, pe 20 iunie, la conferința „Cei mai mari jucători în economie”, organizată de Ziarul Financiar, că ministerul va modifica legislația privind taxa clawback, astfel încât aceasta să se aplice diferențiat pentru medicamentele generice și cele originale.

Noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operațională la începutul anului viitor, anunța, în 31 iulie, ministrul Eugen Nicolăescu, după ce anterior a dat ca posibile termene de intrare în vigoare 1 iulie și 1 august.