Buzău: Condamnatul ajutat de un ofițer să iasă din arest pentru petreceri, cunoscut în mediul interlop

Publicat: 17 01. 2014, 18:40
Actualizat: 01 08. 2014, 10:43
Persoana pe care ofițerul de la Poliția Județeană Buzău cercetat de DNA a ajutat-o să iasă din arest pentru a participa la petreceri este un bărbat cunoscut în lumea interlopă din Buzău și care are o condamnare de trei ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional, afirmă surse judiciare.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, persoana pe care ofițerul Alexandru Tudorel, cercetat de DNA, a ajutat-o să iasă din arestul Poliției Buzău, pentru a participa la petreceri sau pentru a merge la frizerul personal, este Costel Tudorache, cunoscut în mediul interlop buzoian sub numele de Tily Spoitoru.

Acesta se afla în arestul Poliției Buzău după ce s-a predat, el având o condamnare de trei ani de închisoare, dispusă de Tribunalul Cluj, pentru aderarea sau sprijinirea unui grup, în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Județene Buzău au anunțat că a fost dispusă o anchetă internă în cazul ofițerului Alexandru Tudorel, cercetat de DNA.

„Inspectoratul de Poliție Județean Buzău sprijină activitatea desfășurată în acest caz de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Ploiești. În plan intern, a fost declanșată procedura cercetării prealabile, în vederea clarificării situației din punct de vedere disciplinar. În situația în care față de polițistul respectiv vor fi luate alte măsuri procesuale-penale, vor fi dispuse măsurile prevăzute de Statutul polițistului”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Buzău, comisar-șef Florina Crucianu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au început urmărirea penală față de Ștefan Tudorel Alexandru, ofițer de poliție judiciară și fost șef al Biroului de Investigații Criminale din Poliția municipiului Buzău, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj nepatrimonial pentru altul în formă continuată (36 acte materiale) și luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada 20 iunie – 31 octombrie 2013, ofițerul a întocmit sau a determinat alți ofițeri de poliție judiciară din Inspectoratului Județean de Poliție Buzău să întocmească acte prin care s-a solicitat menținerea nejustificată, în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Buzău, a unui condamnat.

Mai mult, susține DNA, el a dispus scoaterea nejustificată a condamnatului din Centrul de Reținere și Arest Preventiv Buzău, sub pretextul că acesta va participa la anumite activități judiciare.

În schimbul serviciilor, polițistul a primit de la condamnat mai multe materiale de construcție în valoare de 206 lei.

„Ca urmare a acestor acțiuni, condamnatul și-a sărbătorit ziua de naștere cu prietenii și membrii familiei, a participat la petreceri, a avut acces la frizerul personal. Totodată, s-a reținut că la data de 22 octombrie 2013, în scopul efectuării acelorași demersuri, învinuitul Alexandru Tudorel Ștefan a primit de la condamnat, prin intermediul unui om de încredere de-al său, mai multe materiale de construcție în valoare de 206,21 lei, care au fost utilizate la renovarea unei locuințe”, au scris procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au arătat că Ștefan Tudorel Alexandru a afectat în acest fel activitatea unității de poliție la care lucrează, având în vedere că activitățile infracționale s-au desfășurat pe o lungă perioadă de timp, au inclus numeroase acte materiale, au implicat numeroase mijloace și persoane din rândul poliției.

Bugetul IPJ a fost prejudiciat cu 1.827,11 lei, reprezentând cheltuielile efectuate cu persoana privată de libertate, în perioada 20 iunie – 31 octombrie 2013.

Procurorii au dispus față de Alexandru Ștefan Tudorel măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Ștefan Tudorel Alexandru a fost desemnat „Polițistul anului 2012” la IPJ Buzău, în urma rezultatelor obținute la conducerea Biroului de Investigații Criminale din Poliția Buzău, care au culminat cu prinderea în trafic a membrilor unei rețele de hoți din apartamente din județul Constanța.

Acesta a solicitat, anul trecut, să fie eliberat din funcție din motive personale, iar în prezent lucra ca ofițer de poliție.