„Cadoul” pe care România l-a primit de la UNESCO de Ziua Națională

Publicat: 02 12. 2016, 10:48
Actualizat: 22 03. 2019, 00:16

Tradiția țesutului covoarelor populare a fost inclusă de UNESCO pe lista de patrimoniu cultural chiar de Ziua Națională a României. Vestea a fost salutată de președintele Klaus Iohannis, care a transmis că acest obicei trebuie păstrat cu onoare și devotament. 

„Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Națională, la propunerea României și Republicii Moldova, tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității. A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc. Perpetuarea acestei tradiții este o datorie și o onoare pentru păstrătorii ei, de o parte și de cealaltă a Prutului, o bucurie și o mândrie pentru noi toți”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Pe lista Patrimoniului Natural, România are înscrisă pe lista UNESCO Delta Dunării, iar în lista Patrimoniului Material figurează: 7 Biserici fortificate săsești din Transilvania, Mănăstirea Hurezi, 9 Biserici pictate din nordul Moldovei, Centrul istoric al orașului Sighișoara, 8 Biserici de lemn din Maramureș, 6 Fortărețe dacice din munții Orăștie.

Pe lista patrimoniului imaterial, România are înscrise în Patrimoniul UNESCO: Doina, Ritualul Călușului, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată (dosar comun cu Republica Moldova).