Calendar creștin ortodox, 19 februarie 2020. Sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Arhip și Filimon

Publicat: 18 02. 2020, 21:03
Actualizat: 18 02. 2020, 21:06

Calendar creștin ortodox, 19 februarie 2020. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Arhip și Filimon, alături de soția sa, Apfia, care au trăit în vremea împăratului Nero. De asemenea, tot în această zi, se face și pomenirea cuvioasei maicii Filoteia din Atena.

Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia, iar Sfântul Filimon a fost convertit la creștinism de către Sfântul Apostol Pavel și în casa lui se adunau creștinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soția lui Filimon, rânduia biserica din casa ei.

Când păgânii din Colose au serbat-o pe zeița Artemida, Arhip, Filimon și Apfia au fost prinși în biserică de păgâni și au fost duși înaintea ighemonului Artocles. Arhip refuză să-și jertfească idolii, fapt pentru care va fi îngropat până la brâu și ucis cu pietre. Sfinții Filimon și Apfia fiind supuși la multe chinuri, s-au săvârșit muceniceste.

Sfânta Mucenița Filoteia s-a născut în Atena, în anul 1522, ca rod al rugăciunii părinților săi, Syriga și Angelos Benizelos, primind la botez numele Revula. Când a devenit o persoană adultă, după trei ani de căsătorie, soțul ei a murit şi s-a hotărât să între în monahism.

A înființat o mânăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat. Aici îi va adăposti pe creștinii care nu au lepădat credința în Hristos și urmau a fi omorâți. Este bătută de turci și amentintată cu moartea, în cazul în care nu va renunța la credința în Hristos.

În ajunul praznicului Sfântului Dionisie Areopagitul este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie. Plângând de durere, surorile mănăstirii au luat trupul însângerat al sfintei mucenițe și l-au dus la Kalogreza, unde au făcut trecerea ei către cele veșnice la 19 februarie 1589.

Tot pe 19 februarie se face pomenirea:

-Sfinților Mucenici Maxim;
-Teodot, Isihie și Asclepiodota;
-Sfântului Cuvios Conon;
-Sfântului Cuvios Ravula;
-Sfinților Cuvioși Mărturisitori Evghenie și Macarie.

Sursa: crestinortodox.ro

Foto: Pixabay.com