Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care persoanele persecutate din motive etnice între 1940-1945 sunt scutite de la plata unor impozite

Publicat: 18 09. 2019, 14:04

Propunerea legislativă modifică Legea 227/2015 privind Codul Fiscal și articolul 9 din Ordonanța Guvernului 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

„Obiect de reglementare: modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și completarea art.5 din Ordonanța Guvernului nr.105/1999, în sensul stabilirii unor noi categorii de beneficiari ai scutirii de la plata unor impozite locale, precum și în materia acordării unor gratuități la utilizarea tichetelor de călătorie prin intermediul unor mijloace de transport în comun”, potrivit proiectului de act normativ adoptat.

Inițiatoarea proiectului, deputatul PNL Antoneta Ioniță, transmite, într-un comunicat remis MEDIAFAX că drepturile de care beneficiază persoanele în cauză se extind pentru: scutirea la plata impozitelor și taxelor pe clădirea în care au domiciliul, scutirea de taxe și impozite pe teren, inclusiv pentru soțul sau soția supraviețuitori, scutirea de la plata impozitelor pe mijloacele de transport, inclusiv pentru soțul sau soția supraviețuitoare. Scutirea rămâne valabilă și în cazul transferului proprietății către copiii acestor categorii de beneficiari.

„Este o reparație morală și materială obligatorie pentru această categorie de oameni care au avut enorm de mult de suferit. Să ne gândim doar că printre ei se află supraviețuitori ai trenurilor morții din perioada fascistă, deportați în ghetouri și lagăre de concentrare în străinătate, familii strămutate în Bărăgan sau care au făcut parte din detașamentele de muncă forțată. Mă bucur că toți colegii parlamentari au înțeles nevoia de a face această r eparație și legea a fost votată în unanimitate. Este un semn de respect față de cei 30.000 de supraviețuitori ai acelor cumplite vremuri, cât se estimează că mai există în România. Vorbim despre persoane cu vârste înaintate, care trebuie să simtă că măcar acum li se face dreptate”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță, care spune că inițiativa acestei legi a pornit de la o întrevedere pe care a avut-o cu reprezentanții Asociației Strămutaților, Refugiaților și Condamnaților Politici din județul Brăila.