Campanie de prevenire a meciurilor aranjate în liceele sportive

Publicat: 12 11. 2013, 18:57
Actualizat: 28 09. 2018, 19:32
Secretarul general al AFAN, Dumitru Costin, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în cadrul liceelor cu program sportiv va fi implementată o campanie de prevenire și combatere a meciurilor aranjate.

„Am venit cu un plan de acțiune. Bătălia pe care o avem de dus e uriașă, cu implicații sociale. Vom realiza campanii de informare și intervenții de la cei care încep sportul până la sportivii profesioniști. Începând cu a doua jumătate a lunii februarie vom avea implementată campania la nivelul liceelor sportive. Sportul suferă de lipsa de finanțare, iar asta înseamnă o vulnerabilitate uriașă”, a spus Costin.

Dumitru Costin a afirmat că jucătorii profesioniști care vor recunoaște că au participat la meciuri aranjate vor fi ajutați să se reorienteze din punct de vedere profesional. „Toată lumea vorbește de blaturi, însă lipsesc probele. Ne gândim și la un mecanism de protecție a celor care vor să recunoască. Peste tot, cei care au recunoscut că au participat la blaturi au rămas pe drumuri. Vrem să-i băgăm într-un plan de reconversie profesională pe cei care recunosc”, a completat Costin.

Dumitru Costin a precizat că va propune Camerei Deputaților și Senatului modificarea legislației, astfel încât Poliția să poată interveni în combaterea unui meci aranjat. „Ne mai trebuie prevederi legale și propuneri legislative. Vom face un calendar de întâlniri la Senat și Camera Deputaților pentru a avea cadrul legal de intervenție în acest mecanism. Astăzi, poliția nu poate interveni decât prin metoda clasică a flagrantului. Aceasta este o campanie de durată, nu ne așteptăm să apară rezultate imediate”, a subliniat Costin.

AFAN a organizat, marți, la sediul său, o întrevedere a unei comisii mixte pentru combaterea meciurilor aranjate din sportul românesc. La nivel mondial, programul „Don’t fix it!” este implementat de FIFPro.

Din cadul comisiei mixte fac parte, printre alții Emilian Hulubei (președinte AFAN), Ioan Hurdubaie (consilier pentru Integritate și Fraudă al FRF), Olimpiodor Antonescu (director al Departamentului Ordine și Siguranță din cadrul LPF), Alexandru Debrezeni (director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România), Mihai Căpățână (director general-adjunct al Direcției Generale pentru Sport din MTS) și Claudiu Scarlatache (comisar-șef de poliție în Direcția de Investigare a Fraudelor).