Campanie electorală de Paște la Bistrița: Peste 500 de ouă vopsite în verde și cu sigla UDMR, oferite după slujba de Paștele Catolic

Publicat: 31 03. 2013, 17:34
Actualizat: 30 07. 2014, 01:05

Peste 500 de ouă vopsite în verde și având câte un abțibild cu sigla UDMR au fost împărțite, duminică, la ieșirea din biserici, etnicilor maghiari din Bistrița care sărbătoresc Paștele, inițiativa aparținând organizației județene a UDMR, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR Bistrița-Năsăud, Decsei Attila, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că este al patrulea an consecutiv în care filiala împarte, de Paște, ouă vopsite etnicilor maghiari.

„UDMR Bistrița-Năsăud obișnuiește să-i felicite pe etnicii maghiari de Crăciun și de Paște. Până în urmă cu câțiva ani, trimiteam felicitări la ambele sărbărori. Apoi, de circa patru ani, am zis să nu trimitem felicitări de două ori într-un an și, de Paște, să le dăm oamenilor câte un ou vopsit”, a spus Decsei Attila.

El a spus că, în primul an, s-au făcut ouă roșii, dar începând cu al doilea an, membrii UDMR Bistrița-Năsăud s-au gândit să facă ouă verzi.

„Cumpărăm ouăle cu bani de la organizația județeană, din magazin, doamnele de la Organizația de Femei a UDMR le vospesc, pun pe fiecare câte un abțibild cu sigla UDMR și apoi, în ziua de Paște, le împărțim la ieșirea din biserici. Sunt mai mulți etnici maghiari decât ouăle pe care le împărțim noi, știm asta. Ideea noastră este să ajungă un astfel de ou în fiecare familie”, a declarat Decsei.

Duminică, s-au împărțit astfel de ouă la ieșirea din bisericile romano-catolică, reformată, evanghelică și chiar la cea baptistă.

„Mergem peste tot unde sunt etnici maghiari și le împărțim ouă la ieșirea de la slujbă. Ne bucurăm să oferim fiecărei familii, din partea noastră, un simbol al Paștelui”, a afirmat Decsei Attila.

La Biserica romano-catolică de pe strada Gheorghe Șincai din Bistrița, unul din locurile în care UDMR a împărțit ouă verzi cu sigla sa, credincioșii au adus coșuri cu mâncare pentru a fi sfințite de preot. În coșuri erau ouă roșii, vin, cozonaci, pască și alte bunătăți pregătite pentru această sărbătoare.

În timpul Liturghiei, părintele paroh Geréd Péter i-a îndemnat pe credincioși să fie optimiști fiindcă sărbătoarea Paștelui este una a luminii și speranței.

Tot duminică, la ora 12.00, la Bistrița s-au putut auzi toate cele trei clopote din turnul Bisericii Evanghelice.

Conform ultimului recensământ, în Bistrița-Năsăud trăiesc aproape 15.000 de romano-catolici și reformați care sărbătoresc Paștele cu cinci săptămâni înaintea ortodocșilor.