Când au ajuns pe această plajă din Chile, cercetătorii au rostit un singur cuvânt: DEZASTRU!

Publicat: 03 12. 2015, 08:22
Actualizat: 06 07. 2016, 06:20

Biologul Vreni Haussermann, director al centrului științific din Huinay,  a declarat că descoperirea a fost făcută în luna Iunie, în timpul unui zbor de observație pe deasupra fiordurilor din regiunea sudică a Patagoniei, parte a statului Chile. Echipa de cercetători a adunat de atunci probe, pentru a identifica posibile cauze ale dezastrului.

„Este una dintre cele mai mari eșuări de balene din întreaga lume”, a spus Haussermann. Biologul a evitat să comunice rezultatele studiilor, întrucât acestea vor fi publicate într-o revistă științifică până la finalul anului.  

În timpul culegerii de probe, echipa de cercetători a numărat 305 cadavre și 32 de schelete în regiunea Aysen dintre Golful Penas și Puerto Natales. S-a eliminat din start ideea că atât de multe balene au murit din cauza intervenției omului. 

Esuările de balene sunt des întâlnite în Aysen, în sudul Patagoniei.

„Balenele au murit probabil în mare, nu știm cu exactitate unde, dar cu siguranță nu au murit din cauză că au eșuat”, a spus Carolina Simon Gutstein, paleontolog la Universitatea din Chile și membră a echipei de cercetare.

Se știe că balenele albastre, cele cu cocoașă și cele sei nu trăiesc, de obicei, în grupuri foarte mari. Oamenii de știință consideră că această eșuare masivă îi poate ajuta să descopere noutăți în ceea ce privește obiceiurile acestor mamifere și să dezvolte diferite modalități de a le proteja. Ei se gândesc deja la posibilitatea de construcție a unui refugiu pentru balene în Golful Penas. 

Balenele sei sunt o specie în pericol de dispariție, iar un exemplar adult poate ajunge până la 15 metri lungime și la o greutate de 20 de tone sau mai mult. 

Acest gen de dezastru s-a mai întâmplat între 1999 și 2001 când aproximativ 600 de balene gri au eșuat pe coasta nordică americană a Pacificului, între Alaska și Mexic. Oamenii de știință nu compară situația actuală cu aceea, deoarece aceea s-a întâmplat într-o perioadă mai lungă de timp și pe o suprafață mai mare.