Când va începe Ungaria construcția gardului la granița cu România. Anunțul făcut de ministrul de Externe de la Budapesta

Publicat: 30 01. 2016, 10:05
Actualizat: 26 03. 2019, 20:14

Ungaria nu construiește momentan un gard la granița sa cu România, dar această decizie ar putea fi reconsiderată în viitor, în funcție de felul în care evoluează situația în ceea ce privește criza refugiaților, a declarat vineri la București ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.

„Nu se construiește gard la granița dintre Ungaria și România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situație în care să se pună în discuție acest subiect. Dorim atât României, cât și nouă înșine ca aceste două țări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranților care fac necesare măsuri ulterioare”, a declarat Peter Szijjarto într-o conferință de presă comună, în urma întrevederii cu omologul său român, Lazăr Comănescu.

Ministrul ungar a mai spus că țara sa nu construiește niciun kilometru de gard în plus față de ce este necesar și și-a exprimat speranța ca România să fie capabilă să-și apere propriile granițe în cazul în care se va confrunta cu un aflux de refugiați la fel ca cel din Ungaria.

De asemenea, Szijjarto a spus că Ungaria „nu a făcut din bună dispoziție acel gard”, iar decizia a venit în urma responsabilităților care revin țării sale ca țară de graniță a spațiului Schengen.

„La Consiliul European am întrebat dacă trebuie să ne îndelinim aceste obligații (de stat Schengen de frontieră -n.r.), iar instituțiile europene au spus >”, a mai spus ministrul maghiar.

Acesta a spus că Ungaria trebuie să asigure trecerea la frontiere doar la punctele de trecere și doar în orele de funcționare și că țara sa nu a adus niciun prejudiciu „oamenilor cinstiți” care vor să intre pe teritoriul Ungariei.

La rândul său, ministrul Lazăr Comănescu a spus că atât la nivel bilateral, cât și la nivel european este necesară o securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a fi evitate astfel de măsuri.

„Esențialul este ca noi să lucrăm împreună, evident și bilateral, dar și la nivelul Uniunii Europene să consolidăm și să securizăm frontierele externe ale UE astfel încât să se evite întreprinderea unor măsuri care să afecteze o bună funcționare înclusiv a spațiului Schengen”, a declarat Comănescu.

„Cred că trebuie să continuăm să ne concentrăm pe forțele spre a găsi acele soluții care să prezerve și care să asigure consolidarea în continuare a procesului de integrare europenă, inclusiv acest principiu fundamental, care este libera circulație”, a mai spus ministrul român.