Captură record de petarde la Vama Giurgiu

Publicat: 04 12. 2013, 16:02
Actualizat: 05 02. 2019, 08:23

Un cetățean bulgar în vârstă de 37 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de polițiști giurgiuveni, marți, în timp ce transporta cu o autoutilitară aproape 11 tone de petarde, informează Poliția Română.

„La data de 3 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Giurgiu și polițiștii de frontieră ai SPF Giurgiu au identificat un cetățean străin, de 37 de ani, care transporta din Republica Bulgaria, fără drept, cu o autoutilitară, 10.820 de kg. de articole pirotehnice din categoria a II-a”, se arată într-un comunicat emis de Poliția Română.

Conform sursei citate, marfa trebuia să ajungă la sediul unei firme din București.

Petardele au fost confiscate, iar bulgarul s-a ales cu dosar penal pentru deținere, transport, folosire sau orice altă operațiune cu materii explozive (articole pirotehnice) fără drept.

Conform legii, din motive de ordine, securitate și siguranță publică, dar și pentru protecția mediului, se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni (articole pirotehnice din clasa a II-a), precum și a celor de scenă.

Articolele pirotehnice de divertisment care nu intră sub incidența acestora prevederi sunt cele ce prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, cum ar fi steluțele, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei, minifaclele și inelele de foc.

Potrivit evidențelor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), la nivel național, până în prezent, 12 societăți comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată sau transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenți.

Orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

În 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se vindeau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național, au fost înregistrate peste 350 de răniri și un deces, cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestora, potrivit IGPR.

Din 2006, după restricționarea vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară s-au produs anual, în medie, 25 de răniri, fără să fie înregistrate decese.