Caramitru: M-a surprins neplăcut decizia ICR de a considera neeligibil Festivalul Național de Teatru

Publicat: 15 03. 2013, 14:29
Actualizat: 29 07. 2014, 19:13
Ion Caramitru, președintele UNITER, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost "neplăcut surprins" de decizia Institutului Cultural Român (ICR) de a considera Festivalul Național de Teatru neeligibil pentru a primi o finanțare de la ICR.

Ion Caramitru, președintele UNITER, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost „neplăcut surprins” de decizia Institutului Cultural Român (ICR) de a considera Festivalul Național de Teatru neeligibil pentru a primi o finanțare de la ICR.

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile și neeligibile la finalul etapei administrative de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunțat de institut pe 29 noiembrie 2012.

Între proiectele neeligibile se regăsește Festivalul Național de Teatru (FNT) – ediția a XXIII-a, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER ).

Contactat de MEDIAFAX, vineri, Ion Caramitru a declarat că UNITER nu a primit nicio informare oficială de la ICR în privința desemnării FNT neeligibil, precizând că a aflat din presă de acest lucru.

„Sunt surprins, neplăcut surprins că un eveniment de o asemenea anvergură nu-și găsește loc în activitatea ICR”, a spus Ion Caramitru.

El a precizat că în privința acestui aspect va fi convocat Senatul UNITER. „Senatul UNITER trebuie convocat pe această poveste, pentru că este o activitate de primă importanță, de importanță națională acest festival”, a mai spus Caramitru.

Pe de altă parte, ICR a transmis, joi seară, un comunicat de presă, potrivit căruia eligibilitatea proiectelor „se referă strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute să însoțească proiectele respective) și la încadrarea în legislație”.

În privința acestui aspect, Ion Caramitru spune: „De ce ani de zile a fost motivația corectă și s-a putut face și acum nu? Nu s-a schimbat nimic din punctul de vedere al modului de funcționare a festivalului. Fondurile vin din mai multe surse, de la ICR, de la Ministerul Culturii și de la Primăria Capitalei, de regulă. Nicăieri, nici la minister, nici la ICR, nici la Primăria Capitalei nu s-au ridicat de atâta timp probleme de acest gen, de documentație prezentată. Probabil că documentația care s-a prezentat a fost aceeași (ca în anii precedenți, n.r.)”.

Numeroase proiecte importante înscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Între acestea se regăsesc și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Anonimul, dar și un proiect de promovare a filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu, premiat la ediția din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.

ICR nu a făcut publică componența comisiilor care au analizat proiectele.

Cei nemulțumiți pot depune contestații la ICR până pe 19 martie.

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs de finanțare nerambursabilă este de 450.000 de lei.