Care este cea amenințare la adresa speciei umane. Declarația Ministerului Sănătății

Publicat: 17 11. 2016, 15:57
Actualizat: 19 08. 2017, 06:22

Rezistența la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale, cercetările recente arătând că „ne îndreptăm către o eră post-antibiotice”, au declarat reprezentanți ai Ministerul Sănătății pentru MEDIAFAX.

Astfel, potrivit unui studiu recent, dintr-un top șapte al amenințărilor la adresa speciei umane, rezistența bacteriilor la antibiotice se află pe locul doi. Cauza principală pentru această situație este, potrivit specialiștilor, utilizarea eronată sau excesivă, ce duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.

Ultimul studiu făcut arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistență, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune.

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății au declarat, pentru MEDIAFAX, că între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populația a mai mult de trei orașe mari din România, la un loc, au mai precizat specialiștii.

Întrebați în cadrul unui studiu recent pentru ce au luat antibiotice, 40 % dintre românii chestionați au declarat că pentru guturai, asta în condițiile în care procentul la nivelul Uniunii Europene este de 17% pentru această afecțiune.

Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe rețete necompensate sau chiar fără prescripție. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, mai susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Specialiștii consideră că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, apoi de distribuitor și prescriptor.

Datele vin în contextul în care, luni, Ministerul Sănătății va lansa o campanie de informare a publicului cu privire la consumul de antibiotice, în cadrul evenimentul urmând să fie prezentate cifrele, la nivel european și pentru România, pe anul 2015.