Care este modalitatea cea mai simplă de a divorța în România și cât de costă să faci asta

Publicat: 11 01. 2020, 11:38

Prima variantă, și cea mai simplă, este cea a divorțului la notar. Pentru aceasta, actele necesare sunt buletinele, certificatele de naștere și certificatul de căsătorie, toate în original.

Procedura spune că soții au 30 de zile de la depunerea cererii pentru a se răzgândi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este declarat divorțul.

Divorțul nu va fi însă pronunțat dacă, după 30 de zile, ambii soți nu sunt prezenți în fața notarului sau dacă unul dintre soți nu este de acord cu condițiile. În acest caz, notarul va recomanda ca cei doi să se îndrepte către o instanță.

„Ideal ar fi ca orice diferend de această natură să fie tranșat pe cale amiabilă, pentru că există proceduri alternative, dar, din nefericire, mai ales când există și copii, se întâmplă ca, de cele mai multe ori, problema să fie tranșată în instanță”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Cuculis.

Cea de-a doua varianta este, așadar, divorțul în fața instanței, caz în care soții au nevoie să fie reprezentați de un avocat.

În cazul unui divorț în instanță, avocații spun că părțile vor încerca să dovedească vina celuilalt partener.

„Dacă acea căsătorie a fost destrămată prin infidelitate, să spunem, atenție, partea care a înșelat va trebui și va fi obligată de către instanță să plătească niște cheltuieli și niște daune de natură morală și materială”, a mai spus apărătorul.

Cât despre costurile unei astfel de acțiuni, dacă divorțul are loc la notar, totalul taxelor este de 800 de lei. În fața instanței costurile sunt mai mari și pot ajunge la câteva mii de lei, pe lângă onorariul avocaților.